donderdag 2 augustus 2012

'Deze dag heb je nergens anders ter wereld'


Kameraadschap, alcohol (wodka en cognac), in de fontein springen, zingen, nog meer alcohol, met blauwe vlaggen zwaaien, toeterende automobilisten, ,,glorie paratroepen", nog veel meer alcohol, hier en daar wellicht een vechtpartij, blauwe baretten, elk park bezetten, elkaar begroeten en nog heel veel meer alcohol.
Dat is de jaarlijkse Dag van de Paratroepen met hun blauwe baretten. Zij mogen vandaag helemaal losgaan. In sommige gevallen is vrouwlief mee. Die kijkt met een blik van: ga jij maar lekker drinken jongen. Ik sleep je wel naar huis.
In het Gorky Park klonk vandaag overal hun kreet: ,,Glorie paratroepen". Normaal gesproken is dit park voor de hippe Moskovieten, maar die waren nergens te bekennen. Dit is de dag van de blauwe baretten. Dat is traditie en daar valt niets tegen te doen. Dus zaten ze overal. Niet alleen in elk park, maar ook toeterend over de weg met hun vlaggen zwaaiend en zingend op straat.
Het Gorky Park, dat de toegangspoort in blauw had omgetoverd, had wel maatregelen genomen. De café's en restaurants waren dicht, zodat de blauwe baretten de boel niet konden slopen. Eetkiosken hadden hun rolluiken dicht. De pingpongtafels waren opgevouwen en badmintonnen of strandvolleyballen kon ook niet. Het Gorky Park deelde watermeloenen en boekweitpap uit om zo de mannen te voorzien van extra vocht en een stevige bodem, zodat ze niet het loodje legden. De temperaturen lagen vandaag immers weer eens tegen de dertig graden aan. Om te voorkomen dat ze een potje gingen knokken, was er ter afleiding een muzikaal programma. Politie, de ordetroepen en het leger, de mannen in het groen, stonden klaar om in te grijpen. Voor de ingang deelde de extreem-rechtse partij LDPR flesjes kvas uit bestickerd met de eigen naam.
Een van de blauwe baretten zei met dubbele tong: ,,Deze dag heb je nergens anders ter wereld."
Bekijk vooral de onderste foto, waar de blauwe baretten enthousiast een nieuw lid begroeten.

2 opmerkingen: