dinsdag 14 augustus 2012

Aleksej doet aan extreem treinsurfen


Een routineklusje. Zo ziet het eruit wat Aleksej Loepolenko (23) doet. Hij geeft zijn flesje bier aan een vriend en binnen een oogwenk zit hij op het dak van een treinwagon die langzaam wegrijdt van station Mytisji net buiten Moskou. Aleksej duwt expres tegen het bovenstel van de trein aan, waardoor de vonken ervanaf vliegen als het bovenstel in contact komt met de bovenleiding. Daarna loopt hij over het dak van de wagon en zwaait naar de achterblijvers op het station. Tien minuten later klautert Aleksej heelhuids het perron van Mytisji op en neemt een slok van zijn bier.
Als Aleksej (rechts op de foto), die werkt als database administrator, ook maar even de tijd heeft, gaat hij trein- of metrosurfen in en rond Moskou. Hij zit met snelheden van 90 kilometer per uur op het dak, aan de achterkant of tussen de wagons. Samen met zijn onafscheidelijke maatje en automonteur Maksim Nagoverko (18 jaar en links op de foto). ,,De energie die ik de hele dag in me heb, moet eruit", motiveert Aleksej. ,,Dan doe ik mijn kostuum uit en trek ik mijn gewone kleren aan." Voor ijshockey, toch geen sport voor watjes, voelt hij niets. ,,Dan kan je niet worden achterna gezeten door de politie." Het gaat om de adrenaline vertelt Maksim. ,,We springen ook van huis naar huis. Als je dan twee, drie seconden zweeft, voelt dat heerlijk."
Ze zijn niet de enigen. Voor Zatseping (Russisch voor treinsurfen) hebben ze afgesproken op Mytisji met student Roman Gromov (20). Op het station groeten ze een andere treinsurfer die op het dak van een trein ligt. Aleksej en Maksim maken deel uit van een treinsurfersgemeenschap met een eigen pagina op VKontakte, een Russisch sociaal internetmedium. De groep kent achthonderdveertig deelnemers.
Dat Aleksej aan het bovenstel zit, vindt de rustige Roman niks. Daar komen ongelukken van zegt hij. ,,Dat is treinsurfen extreem. Als je je verstand gebruikt, je goed vasthoudt en niet aan kabels komt, is het veilig."
Vooraf aan het treinsurfen komen Maksim en Aleksej samen aangescheurd op een scooter bij de ingang van een park buiten het centrum van Moskou. Beiden hebben een flesje bier in de hand en een sigaret in mond. Type stoere jongens van de straat.
Aleksej wil van geen gevaar weten. ,,Andere jongeren drinken te veel of gebruiken drugs. Dat beïnvloedt de hersenen. Dat komt bij treinsurfen niet voor." Uit zijn rugzak pakt hij een laptop en toont een filmpje van hem op het dak van de Sapsan, de hogesnelheidstrein tussen Moskou en Sint-Petersburg met snelheden van 250 kilometer per uur. Aleksej deed een retourtje Moskou-Tver, een rit van een uur. Natuurlijk denkt hij na over de dood, maar hij maakt zich er niet druk om. ,,Iedereen gaat een keer dood", zegt hij droog.
Om één reden stopt Aleksej met treinsurfen. Als hij een vrouw heeft. Tot die tijd hoeft hij met niemand rekening te houden en gaat hij door, want de boete van honderd roebel (2,53 euro) schrikt natuurlijk niet af. Ook niet als die wordt verhoogd naar 5000 roebel, vertelt Aleksej. ,,Dat maakt het alleen maar leuker. Dan moeten we nog harder rennen voor de politie."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten