woensdag 1 augustus 2012

Medvedev leerde Rusland badmintonnen


Heel even leek het badmintonvirus mij te pakken te krijgen. Twee zomers geleden kocht ik twee rackets en een shuttle bij de bekende Russische sportwinkelketen Sportmaster. Dezelfde dag vertrok ik vol enthousiasme naar een park in Moskou voor een potje badminton. Dat werd geen succes. De shuttle week steeds af van de in mijn hoofd bedachte route. Hij was een speeltje van de wind. ,,Je shuttle is te licht", bevestigde een Rus, die toekeek. ,,Je moet een zwaardere kopen."
Van een tweede keer spelen is het nooit meer gekomen. Ondanks dat genoeg Russen de sport wel beoefenen, zeker in de zomer. Kinderen lopen over straat met een set rackets in hun rugzak. Op een grasveld naast het Olympische fietsparcours uit 1980 spelen op een zomerse avond twee mensen een partijtje. Even ontsnappen uit de benauwde, grauwe flats. Natuurlijk gaat het racket ook mee in de tas naar de parken en de talloze stadsstranden.
Oud-president en huidig premier Dmitri Medvedev heeft zijn land zover gekregen. Zo gaat dat in Rusland. Als de president fan is van een sport volgt het volk hem. Voormalig president Boris Jeltsin sloeg graag een balletje tennis. Met als gevolg dat de Russen op deze sport doken. De huidige Russische leider Vladimir Poetin laat graag zien hoe goed hij kan judoën en skiën, dus kan het volk niet achterblijven.
,,Als de president het doet, vindt het volk het cool", zegt Irina Ogir (27), medewerkster van een Moskouse Sportmaster . Ze is bezig met het bespannen van een tennisracket. Op de achtergrond hangen badmintonspullen. ,,Sinds Medvedev badminton promoot, gaat de verkoop omhoog. De president zorgt voor meer mogelijkheden, waardoor de sport toegankelijk wordt voor iedereen. Onder Jeltsin kwamen op veel plekken in de stad tennisbanen. Sinds de komst van Medvedev spelen kinderen op school badminton."
Medvedev trok met zijn badminton vorig jaar de aandacht in een filmpje op zijn site. Gekleed in een lichtblauw badmintonshirt verklaarde hij een groot fan te zijn van het spelletje. Je kan het overal spelen, benadrukte hij. Thuis, op straat, op scholen en op de universiteit. Het is uitstekend voor het reactievermogen. ,,Wie goed badminton speelt, kan snel beslissingen nemen", onderstreepte hij nog eens de waarde van zijn sport. Tenslotte speelde Medvedev een partijtje badminton met niemand minder dan Poetin.
Medvedev kreeg navolging. Uit twee hoeken. Zelfs de oppositie volgde hem. Tijdens een van de protesten in een bezet park afgelopen lente doodden demonstranten de tijd met een potje badminton. Het Russische leger schafte vorig jaar tienduizend rackets aan. Want bij badminton gebruik je dezelfde spieren als bij het gooien van een granaat.
Dat het volk makkelijk volgt, is niet verwonderlijk, vindt Ogir. ,,Voor badminton heb je niet veel nodig. Geen speciale baan, want je kan het overal spelen. Het is makkelijker dan tennis en het is niet duur. De goedkoopste badmintonset, inclusief shuttle, kost bij ons 290 roebel (7,30 euro). Daarbij merkt je dat steeds meer mensen fit willen worden."
Ina en Svetlana, beiden 21 jaar, tonen zich in een park aan de rivier de Moskou enthousiaste badmintonhobbyisten. Terwijl de regen na een warme dag lichtjes uit de lucht komt, duiken ze op de rackets als hun twee vrienden besluiten ermee te stoppen. Een andere vriend houdt zich bezig met de barbecue, die hoort bij een Russisch dagje naar het park.
Hun niveau is niet hoog. Ze giechelen als ze er weer niet in slagen de shuttle meer dan vier keer heen en weer te slaan. Ze bevestigen de woorden van Ogir: de invloed van de president, de lage kosten en de toegankelijkheid. Svetlana noemt nog een spel dat veel buiten beoefend wordt in de zomer, volleybal. ,,Maar daarvoor heb je speciale veldjes nodig. Ik denk daarom dat er meer badminton wordt gespeeld."
Als een vriend roept: ,,Sjasjliek" leggen Ina en Svetlana hun rackets neer en zetten ze hun tanden in het vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten