vrijdag 30 maart 2012

De duivel lachte vanaf het altaar

Idioot is het wel wat de dames van punkgroep Pussy Riot hebben gepresteerd. Het altaar bestormen van de heilige Christus Verlosserkerk in Moskou om vervolgens te zingen: ,,Heilige Moeder, Heilige Maagd, gooi Poetin eruit", doelend op de warme relatie tussen de Russische-orthodoxe Kerk en de staat. Maar de twintigers hebben met hun ,,punkgebed'' voor elkaar gekregen dat er meer dan ooit discussie wordt gevoerd over deze wel heel erg innige band.
Headbangend staan ze op 21 februari op het altaar. In hun blauwe, gele, rode en oranje bivakmutsen. Met veel gitaarwerk voor de liefhebber. Tussen al het goud en de iconen. Hun unieke optreden blijkt een hit. Het filmpje ervan is populair op internet.

Maar hun fans zitten niet overal. Al duurt het wat lang, voordat zij van zich laten horen en hoe. Heel pikant worden twee bandleden een dag voor de presidentsverkiezingen van 4 maart gearresteerd. Ze kunnen hun act voortzetten in de cel. Na de verkiezingen komt er versterking van een derde bandlid. Nu hangt de drie zeven jaar cel boven het hoofd wegens hooliganisme.
Boze tongen beweren dat Poetin opdracht zou hebben gegeven om tot de arrestaties over te gaan. De aanstaande president houdt zich afzijdig. Heel vroom zegt hij: ,,Als de meisjes de rust hebben verstoord in de kathedraal, dan is dat onplezierig voor alle gelovigen. Ik hoop dat dit niet wordt herhaald."
De kerkleiding is in alle staten. Godslastering, roept ze. ,,De duivel lachte ons toe vanaf het altaar", zegt patriach Kirill, de hoogste baas binnen de Russische-orthodoxe Kerk. Alsof de duivel uit De Meester en Margarita van de Russische schrijver Michail Boelgakov daadwerkelijk ten tonele is verschenen. In het boek houdt de duivel Moskou in zijn greep.
Pussy Riot heeft wel een punt. De Russische-orthodoxe Kerk en de overheid, ze vormen nog net niet een verliefd stel. Kirill noemde Poetin al eens een Gods wonder. Beiden hebben elkaar nodig. Al is er volgens de Russische grondwet scheiding van kerk en staat. Poetin en co steunen de kerk in haar zendingsdrang en ze mikken zelf op de orthodoxe kiezer. Poetin met Kirill bij de paasdienst in de Christus Verlosserkerk. Poetin die als eerste de gordel van de Heilige Maagd Maria mag aanraken. De Russische staatstelevisie zendt het allemaal keurig uit. Zo staat het immers in het script. Op haar beurt helpt de overheid met de bouw van kerken.
Binnen de kerk klinken tegengeluiden. Oké, het optreden was dan niet zo kies, maar zeven jaar cel is het andere uiterste. Het zijn nog moeders ook die in de bak zitten en dat knaagt. Dit is dezelfde groep kerkgangers die zich ergert aan de een-tweetjes tussen de overheid en de kerk.
Het optreden van Pussy Riot heeft geleid tot discussies over de rol van de kerk. De scherpe uitlatingen vanuit de top van de kerk in combinatie met de harde strafmaatregelen vergroot de verdenking dat de kerk meer te zeggen heeft dan alleen op religieus en sociaal gebied. Het vonnis komt nog, maar Kirill mag zich de voorlopige winnaar noemen. De duivel zit in de cel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten