maandag 5 maart 2012

'Er moet verkiezingsfraude zijn gepleegd'

Vladimir Poetin claimt de overwinning bij de Russische presidentsverkiezingen. De oppositie rept van grootschalige fraude. In Moskou gingen mobiele brigades op jacht naar verkiezingsovertredingen. 'Kunnen we nog wat doen?'

MOSKOU - Ongeduldig zit Nikolaj Jakoesjov (27) achter het stuur van zijn grijze sportwagen. Het is 08.20 uur en de stembureaus in Moskou zijn twintig minuten open. 'Nog steeds geen melding van een verkiezingsovertreding?', vraagt Jakoesjov. 'Dat komt', antwoordt Dimitri Ptskialadze (40) geruststellend.
Jakoesjov en Ptskialadze vormen op de dag van de Russische presidentsverkiezingen een van de mobiele brigades. Samen met Ilja Ivanov (30). De hele dag doorkruisen ze het zuiden van Moskou. Vanuit het hoofdkwartier van de organisatie Burgerwaarnemers horen ze waar fraude heeft plaatsgevonden. Alsof ze de brandweer zijn, gaan ze er na een melding op af. Jakoesjov is de ongedurige chauffeur. Ptskialadze de verstandige jurist die moet controleren of de klacht terecht is. De rustige Ivanov maakt foto's als bewijs.

Ze zijn erop gebrand om fraude op te sporen. In december bij de parlementsverkiezingen vonden massale schendingen plaats. Verenigd Rusland, de partij van Vladimir Poetin, profiteerde ervan. Protesten tegen de fraude golven sindsdien door Rusland. Vladimir Poetin eist de overwinning op nu hij volgens voorlopige uitslagen bijna 64 procent van de stemmen heeft. 'We hebben gewonnen in een open en eerlijk gevecht', zei hij gisteren op zijn overwinningsfeest naast het Kremlin. Verkiezingswaarnemers en de oppositie melden grootschalige verkiezingsfraude. De oppositie had bij voorbaat geen vertrouwen in eerlijke verkiezingen. Vanavond protesteert ze opnieuw in Moskou.
Bij Ptskialadze gaat de telefoon maar niet over. Om Jakoesjov te temmen besluit Ptskialadze naar een school te gaan die fungeert als kiesbureau nummer 2279. De stembureaus hebben een nieuw gezicht gekregen. Binnen hangen twee webcamera's. Net als op andere stembureaus in Rusland. Ze staan gericht op de stembussen en de kiescommissie. De gleuf van de bussen is verkleind tot een spleet, zodat niet tientallen biljetten tegelijk in de bus kunnen worden gegooid. Waarnemers kunnen controlen of de nieuwe, doorzichtige stembussen leeg zijn, voordat de kiesbureaus hun deuren openen.

Stembureau 2279 heeft geen klachten. Net als nummer 2283. Na vruchteloos rond de stembureaus te hebben gehangen, zitten Jakoesjov, Ptskialadze en Ivanov opnieuw in de auto. 'Doet je telefoon het wel?', vraagt Jakoesjov gefrustreerd. 'Er moet een overtreding zijn.' Ptskialadze belt naar het hoofdkwartier. 'Kunnen we nog wat doen?' Niets, luidt het antwoord.
Dan hebben de drie om 12.00 uur beet. Bij stembureau 2385. Een man blijkt daar zijn stem te hebben uitgebracht, terwijl hij oorspronkelijk staat ingeschreven bij een ander bureau. Dat kan. Ptskialadze begrijpt van de waarnemer dat de man toestemming en een document had gekregen om ergens anders te stemmen. Dat gebeurt als iemand wil stemmen op een geheel andere plek dan waar hij woont. Maar dit is een vreemd geval, legt Ptskialadze uit. 'Deze man heeft gestemd op bureau nummer 2385. Dat zit in hetzelfde schoolgebouw als nummer 2383, waar hij oorspronkelijk stond ingeschreven. Waarom gaat iemand stemmen bij een ander bureau in hetzelfde gebouw? Dit kan betekenen dat hij meerdere documenten heeft om ergens anders te mogen stemmen. Zo kan hij van stembureau naar stembureau rijden om opnieuw te kiezen.' Maar het is moeilijk te bewijzen. 'Je moet de lijsten met kiezers die gestemd hebben controleren op alle stembureaus.'

Deze truc is een variant op de carrousel, weet Ptskialadze. Tientallen kiezers rijden in een bus van stembureau naar stembureau om telkens opnieuw te stemmen. Volgens de oppositie is dit een van de wapens, die het Kremlin gisteren heeft gebruikt om op grote schaal de uitslag te beïnvloeden.
Na deze melding valt het stil. Een contrast met de verkiezingen van december, vertelt Ptskialadze. Toen stond zijn telefoon roodgloeiend en stroomden de klachten binnen. De drie zoeken naar een verklaring. 'De fraude gebeurt minder zichtbaar', legt Ptskialadze uit. Jakoesjov en Ivanov komen met een eensgezinde uitleg. 'Poetin is populairder dan zijn partij. Daarom heeft hij minder fraude nodig om te winnen. Daarbij waren de grootste protesten in Moskou. De stad staat onder spanning. De druk moet ervan af. Dus vermindert de overheid de fraude.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten