vrijdag 9 maart 2012

Zo pleeg je verkiezingsfraude, deel 2

Een beruchte truc tijdens de presidentsverkiezingen van zondag. De zogeheten carrousel. Op internet circuleren talloze filmpjes van dit fenomeen in Poetins Rusland.
Wat is de carrousel? Per bus rijden tientallen kiezers van stembureau naar stembureau, waar ze staan ingeschreven en hun stem uitbrengen. Natuurlijk op Vladimir Poetin of in december bij de parlementsverkiezingen op zijn Verenigd Rusland, die toen ook op deze manier stemmen binnenhaalde.
Kenmerken: De bus zelf. De plotselinge lange rij bij de stembureaus. De kiezers: afkomstig buiten Moskou, de mannen met zwarte jassen en petten en mutsen, de zwijgzame arbeidersklasse. Ze krijgen er een leuk zakcentje voor terug. In Rusland is alles te koop.
Voor de overwinning had Poetin de fraude niet nodig. De Liga van Kiezers, een overkoepelende club van anti-Poetinbewegingen, gaf toe dat de toekomstige president zonder fraude ook de verkiezingen had gewonnen. Met 53 procent van de stemmen. Maar zo'n uitslag komt natuurlijk een stuk minder overtuigend over dan de officiële 63,3 procent voor Poetin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten