donderdag 14 april 2011

De meester en Margarita

Afgelopen week naar de film geweest: De meester en Margarita naar het meesterlijke boek van Michail Boelgakov, die honderdtwintig jaar geleden op 15 mei werd geboren. De film werd gemaakt in 1994, maar draait sinds begin april in de bioscoop nadat geruzie over de rechten is afgelopen.
Eerst even kort de inhoud die drie verhaallijnen kent. De duivel bezoekt het atheïstische Moskou en zet de stad naar zijn hand, de liefde tussen de meester en Margarita en het verhaal over Jezus en de Romeinse heerser Pontius Pilatus.
Alle stoelen in de bioscoop waren bezet. De meester en Margarita is nog altijd populair in Moskou. Omdat de film de mooiste plekken van de stad laat zien: het Kremlin dat haast gedekt gaat onder het groen van de bladeren. En het idyllische Patriarchenvijver. Gefilmd vanuit de lucht.
En het boek is nu populair, omdat het tijdens de Sovjet-Unie een hit was. De lezer van nu wil weten wat de lezer van toen boeit. Het boek verwijst naar de toen verboden Bijbel met het verhaal van Pontius Pilates en Jezus. De meester en Margarita bood de Sovjetburger toch de kans om iets op te pikken van godsdienst. Ook werd het gelezen vanwege de kritiek op de Sovjet-Unie. Zo schrijft Boelgakov over schrijvers en dichters die in de psychiatrische inrichting terechtkomen. Wat ook met tegenstanders van het Sovjetregime gebeurde. Boelgakov geeft ook de literaire Sovjetcritici ervan langs. Zij legden de boeken langs de Sovjetmeetlat.
De film werd gedraaid in de eerste jaren van het nieuwe Rusland van na de val van het communisme. Dat is te zien. Aan blote vrouwen geen gebrek. Toen kon dat opeens na jaren van preutsheid. Lenin en Stalin worden neergezet als de slechteriken en draven op tijdens het bal dat de duivel geeft. De zaal moet hartelijk om de twee lachen.
Boelgakov voltooide het boek in 1940. Maar pas in de jaren zestig kwam een gecensureerde versie uit en het complete boek volgde in 1973.
Voor wie wat van De meester en Margarita in Moskou wil meeproeven, dat kan. Wandel langs de Patriarchenvijver en bezoek het café-restaurant De meester en Margarita. In de buurt ligt het Boelgakovhuis, waar je in een intieme bar koffie en thee kunt drinken. Op een paar minuten lopen ligt het theater dat in het boek voorkomt. Voor wie er nog geen genoeg van kan hebben. Op 140 meter hoogte, in de City Space Bar van het Swissôtel serveren ze de cocktail Meester en Margarita. Bestaande uit twee glazen met wodka, violetsiroop, komkommer en champagne. Goddelijk.

Hier de trailer van De meester en Margarita.

2 opmerkingen:

  1. Je kan nog veel meer over 'De meester en Margarita' te weten te komen op de website http://www.masterandmargarita.eu.
    Daar vind je de hier besproken film overigens ook met Nederlandse ondertitels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste link van dit stukje verwijst naar die site. Geweldig initiatief.

    BeantwoordenVerwijderen