donderdag 2 juli 2009

Een Stalinkeuken

De makelaar speurt over een soort Russische funda naar een huis voor haar cliënten. Haar oog valt op een geschikt appartement. Enthousiast bekijkt ze de bijbehorende foto's. Maar dan schudt ze haar hoofd. Nee, dit is niks zegt ze. Een Chroetsjovkeuken.
Een Chroetsjovkeuken kun je maar beter niet in je huis hebben, vinden de Russen. Die is te klein: zes vierkante meter. Beter is een Stalinkeuken. Die beslaat acht vierkante meter. Gebouwd toen de besnorde Sovjetleider aan de macht was. Stalins opvolger had een voorkeur voor een sobere bouwstijl.
Een goede keuken is belangrijk in het leven van een Rus. Het is het kloppende hart van een kvartira. Hier wordt niet alleen gekookt, maar ook televisie gekeken, thee gedronken en gekletst. Vaak aan een kleine tafel van ongeveer een vierkante meter. In sommige staat zelfs een badkuip met douche. De prijs van een woning hangt dan ook in belangrijke mate af van de grootte van de keuken.
Een collega van de nee-schuddende makelaar moet niets hebben van een Stalinkeuken. Hij heeft liever een strakke, nieuwe, schone woning. In zo'n flat met twintig verdiepingen. Gebouwd tijdens de Poetinjaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten