dinsdag 7 juli 2009

Obamamania blijft uit

Hij had het met volle overtuiging gezegd. Ja, de Russen zouden, net als al die andere volkeren, Barack Obama langs de straten toejuichen. Want de charismatische Amerikaanse president is immers de leider van het beloofde land. Ook voor de Russen, meende Lev Goedkov, directeur van het opiniebureau Levada.
Kwam dat ook zo uit? De hoek van de Tverskaja Oelitsa met de Mochovaja Oelitsa, tegenover het Kremlin, was een goede plek om dat uit te vinden. Daar moest Obama wel langskomen om een krans te leggen bij het graf van de onbekende soldaat. En zo geschiedde.
Maar hier bleken maar weinig mensen getuige van zijn historische bezoek aan Moskou. Er stonden zo'n twintig Russen op de hoek en het waren verder vooral toeristen die een foto probeerden te maken van de stoet van zeker vijftig auto's. De mannen van de gevreesde oproerpolitie OMON waren hier ook gestationeerd en waren goed geïnstrueerd. Op het moment dat Obama passeerde, bromden ze tegen iedereen: ,,Naar achteren. Doorlopen. Er valt niets te zien."
In dat laatste hadden de OMON-mannen gelijk. Het gebied rond het graf in de Aleksandrovski-tuinen was hermetisch afgesloten. De geblindeerde auto van de Amerikaanse president reed direct door tot aan de plek waar de eeuwige vlam brandt en Obama deed daar onder begeleiding van prachtige muziek zijn plicht.
Waar lag die geringe aandacht voor Obama aan? Misschien hadden de Russen hem wel niet zo snel verwacht. Obama deed er volgens de Russische krant Rossiskaja Gazeta slechts vijftien minuten over om van het vliegveld naar het centrum te komen. Een recordtijd in een stad, waar het verkeer vrijwel altijd vaststaat. Of was het weer de grote spelbreker? Regen en zo'n veertien graden.
Toch nog even Goedkov gebeld om te vragen hoe het nou zit met die niet-Obamamania in Rusland. Zijn verklaring: ,,Deze top was niet voor het volk. Het ging over technische, politieke onderwerpen. Dat vinden de Russen niet interessant."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten