Volg de Russen naar het Moskouse Kolomenskojepark, het Rode Plein of die ene fontein in de badplaats Sotsji en het is meteen duidelijk wat ze van plan zijn. Met het fototoestel al in de hand of op de borst zijn ze er klaar voor. Niet voor zomaar een kiekje van hun vriend of echtgenote. Nee, hele fotosessies worden straks gemaakt.
Het Kolomenskojepark is een populaire fotolocatie. Een prachtig omhoog lopend park met twee kerken en uitzicht op de stad en de rivier de Moskva. Het park biedt fantastische mogelijkheden voor het maken van een mooi shot. Bij de kerk, bij een rozenperkje of tussen de bomenrijen.
De zusjes Olga en Julia Karpova (beiden 24) en hun vriendin Anastasia Razinkinja (26) tonen zich echte Russen. Op een grasveld gaat hun fotosessie twintig minuten lang als volgt: de zusjes zittend tegen elkaar, staand met hun hielen omhoog en hoofden tegen elkaar, Anastasia uitdagend liggend op het gras, Anastasia die haar hoofd naar achteren gooit. ,,We zijn hier nu twee uur en we hebben zeker honderdvijftig foto’s gemaakt”, lacht Julia. ,,Ook wat van het uitzicht hoor, maar dat zijn er niet zoveel.”
Hoe komt het toch dat de Russen zo graag foto’s van elkaar nemen en niet genoeg hebben aan een à twee plaatjes? ,,Mensen kunnen dan beter zien hoe je in de loop van de jaren bent veranderd”, antwoordt Julia. ,,Ze kunnen aflezen wat voor een karakter je hebt. Dat je vrolijk bent.”
Wat verderop in het park staan rijen bomen strak opgesteld. Ze bieden verkoeling op deze zonnige dag. Maksim Lapsjin en Julia Zjoerakovskaja (beiden 24) zijn op hun mountainbikes naar het park gefietst. Met hun fototoestel bij zich. De boom naast hen vormt een mooi decor. Maksim voor de boom, achter de boom of in de boom. Gedwee volgt hij de instructies van zijn fotograferende verloofde. Niet veel later zijn de rollen omgedraaid, terwijl achter hen drie vrouwen elkaar onophoudelijk fotograferen.
Ongeveer vijftig foto’s zijn er in een kwartier genomen, zegt Maksim. Maar waarom? ,,Russen hebben een rijke ziel”, valt Julia hem bij. ,,Die is niet in een à twee foto’s samen te vatten. Om die te tonen moet je veel foto’s nemen.”
Een medewerkster van een fotowinkel verklaart waar het misschien echt om draait. ,,We willen graag laten zien hoe mooi we zijn”, lacht ze met haar hoofd schuin omhoog alsof ze zelf poseert voor een foto.
Dit artikel verscheen op 14 juli in het Reformatorisch Dagblad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten