Wie of wat zit achter de sluiting van de Moskouse Tserkizovskimarkt? Gaat het om illegale handel of om politiek? En wat heeft de Chinese regering hier allemaal mee te maken?
De Tserkizovskimarkt was een plek waar elke dag honderdduizend mensen, onder anderen Chinezen (zo'n vijftigduizend), Indiërs, Vietnamezen en Azerbeidzjanen, hun waar verkochten vanuit scheepcontainers. Ruim tien jaar lang lagen hier paardenvlees en levende schildpadden naast spijkerbroeken en damestasjes uit China. Het zorgde voor werkgelegenheid van honderdduizenden mensen: niet alleen onder de verkopers, maar voor de cafés aan de rand van de markt, de fabrikanten, de vrachtwagenchauffeurs, noem ze allemaal maar op.
Sinds 29 juni is de markt dicht. De verkoopstallen liggen er verlaten bij. Chinezen ruimen hun laatste spullen op. Een chauffeur slaapt in zijn vrachtwagen. Een Azerbeidzjaan staat teleurgesteld en eenzaam met een karretje vol met spullen. Hij heeft een kind te voeden.
De officiële lezing is dat de Russische regering de markt sloot om gezondheidsredenen. Onder de verkopers heersen tbc en syfilis. Achterliggende gedachte was dat de autoriteiten zo een eind konden maken aan de verkoop van illegale spullen. Illegale handel komt veelvuldig voor in Rusland en is al jaren een doorn in het oog van de regering.
Maar andere scenario's zijn er genoeg. De markt is eigendom van de Azerbeidzjaanse miljardair Telman Ismailov. Hij heeft het duurste hotel van Europa gebouwd: het Mardan Palace (voor 1,4 miljard dollar, met 560 kamers). Niet in Rusland, maar in Turkije. Tot ergernis van de grote baas: premier Vladimir Poetin. Daar gaan de Russische banen, moet hij hebben gedacht. Dat kon de oud-president niet over zijn kant laten gaan.
Ook zou Poetin met de sluiting van de markt het gezag van de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov willen ondermijnen. De twee zijn geen echte vrienden en Loezjkov is wel beste maatjes met Ismailov.
Er is nog een scenario. Die immigranten, wel of niet illegaal, pikken de banen in van de Russen. Het is crisistijd, dus moet de eigen arbeider wel beschermd worden, vindt het Kremlin.
De sluiting leidde tot een heuse rel met de Chinese regering. Nu stonden juist de banen van de Chinezen op het spel. Met spoed vloog vorige week een Chinese delegatie naar Moskou. Het Kremlin wist de afgevaardigden te overtuigen van de sluiting. Inmiddels zijn de Chinese verkopers al weer op andere markten in Moskou gesignaleerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten