woensdag 22 juli 2009

Verboden terrein voor auto's


Een avondwandeling, zoals vandaag, leidt soms tot verrassende ontdekkingen.
Vanaf de racebaan Leningradski Prospekt, links de Oelitsa Aviakonstroektora Soechovo op, langs hotel Aerostar en een schaatshal doemden vier torenhoge flats op. In paarse en roze tinten. Het was een voorbode van nog meer flatgeweld daar weer achter. Niks nieuws in Moskou.
Leek het. Na de vier flats naar rechts een straat in veranderde dit beeld. Grand Park viel op een groot bord te lezen. Daarachter een huizenpark met een hek erom heen. Ingang alleen mogelijk via de slagboom. Daarnaast hield een bewaker in zijn hokje alles via televisieschermen in de gaten. Achter die slagboom dikke wagens. En natuurlijk huizen. Ze lagen er opgestapeld bij als in het Amsterdamse IJburg.
De grootste surprise lag buiten dit ommuurde woonpark. Op een weg hierachter waren kinderen rustig aan het skaten, wandelden moeders met hun kinderwagen en speelde een stel een potje badminton.
Dit had ook een Vinex-locatie kunnen zijn. Van het oververhitte Moskou, het centrum is niet ver weg, was niks te merken. De weg is niet toegankelijk voor auto's. Die hebben hun eigen parkeervakken aan het begin. Een gele hummer die even aanstalten maakte om de weg op te rijden werd door twee skaters vreemd aangekeken. Eigenlijk weggekeken. Wat de hummer ook deed. En het aangrenzende nog braakliggende terrein wordt dit keer niet vol gestopt met nieuwe woningen. Het domein van de badmintonners, moeders en skaters wordt zelfs uitgebreid.
Voor geïnteresseerden in dit rustige, haast onecht stukje Moskou: er staan nog huizen te koop.

2 opmerkingen:

  1. Kost je een half miljoen, maar dan heb je ooit wat!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krijg je als freelancer in Rusland eigenlijk een hypotheek? Of zoek je toch nog ff verder naar een ander plekkie?

    BeantwoordenVerwijderen