In de regen en mist, ongeveer 1500 deelnemers en een handjevol journalisten. Bij het Moskouse hotel Oekraïne hadden zich gisteren verschillende oppositiepartijen verzameld. Achter een groene grasbult, onttrokken van de stad. U2, The Doors en Neil Youngs Rockin' In The Free World klinken uit de luidsprekers. Een stapel kranten valt in een plas. Vijftien deelnemers zwaaien met een vlag.
Het podium biedt uitzicht op het Witte Huis, waar de Russische regering zetelt, aan de andere kant van de rivier de Moskou. Een spandoek hangt aan de achterkant van het podium: ,,Voor eerlijke en vrije verkiezingen. Tegen monopolie van de oplichters en dieven." Met de laatste leuze wordt de regerende partij Verenigd Rusland bedoeld.
Terwijl de regen gestaag neerdaalt, spreekt oppositieleider Vladimir Milov het publiek toe. ,,Ik weet dat jullie het koud hebben, maar we wachten nog tien à vijftien minuten, want er komen nog meer mensen aangelopen."
Veel meer mensen komen er niet bij. Vijf minuten later gaat Milov - in een witte coltrui en handschoenen - dan toch van start. Hij begint met het laatste hoopgevende nieuws voor de opposite: de dalende peilingen van het regerende Verenigd Rusland: 53 procent. ,,Als ze niet de meerderheid haalt, kan ze niet alles meer zelf doen. Dan heeft de oppositie meer instrumenten tegen de regering." Hij toont zich tevreden dat er zoveel verschillende oppositiepartijen aanwezig zijn. ,,Op deze manier zijn alle burgers vertegenwoordigd."
Na Milov volgen vijf sprekers. Zij eindigen steevast met de kreet: ,,Verenigd Rusland is de partij van oplichters en dieven." Het publiek juicht op halve kracht mee.
De magere opkomst valt ook de 31-jarige Pavel - zwarte baard en groene legerjas - op. Hij staat achteraan. ,,De oppositie vormt geen eenheid. Moet je zien wat weinig mensen. Elke oppositiepartij is bezig met zichzelf en haar eigen plannen."
Natalja Speranskaja (46) noemt de opkomst ook veel te weinig. Ze schat de kansen van de oppositie op succes bij de verkiezingen niet al te groot in. ,,Mensen blijven thuis. Ze zijn niet geïnteresseerd in politiek. Rusland heeft met haar tsarentijd en communistische verleden geen traditie van politieke betrokkenheid onder de burgers."
Tot slot roept Milov op tot een fluitconcert en boe-geroep richting het Witte Huis. Net zoals premier Vladimir Poetin vorige week kreeg te horen. Het publiek gehoorzaamt. ,,Ik weet dat ze daar zitten en ons horen, Er komt verandering'', besluit Milov de bijeenkomst, die ruim een uur duurt.
Daarna vertrekken de deelnemers snel. Op weg naar hun warme huizen. Binnen tien minuten is het terrein leeg. De politie ruimt alle dranghekken en detectiepoortjes op. Het podium blijft alleen in de mist achter.
Warm in een overdekt sportstadion, 11.000 deelnemers en 1100 journalisten. Op het Loezjniki-sportcomplex hield Verenigd Rusland vandaag haar partijcongres. Rustige muziek klinkt door de luidsprekers. De jongeren van de pro-Kremlinbeweging De Jonge Garde, die op de tribune zitten, zwaaien driftig met hun vlaggen. Buiten staan de zwarte, dikke dienstauto's met hun zwaailichten. De staatstelevisie is aanwezig. Zo krijgt het kwakkelende Verenigd Rusland de kans om een week voor de parlementsverkiezingen vol in de schijnwerpers te staan.
Heel Rusland is vertegenwoordigd. Ze zitten in de zaal: oorlogsveteranen, zakenmensen, religieuze leiders, gepensioneerden en gezinnen. Ook de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov bevindt zich tussen hen in. Dit keer geen traditionele kleding, maar een blauw pak met rode das.
Centraal thema van de strak georkestreerde dag: de officiële nominatie van premier Vladimir Poetin als president. Geen verrassing: 100 procent stemt voor.
Een filmdirecteur, een zakenman en een moeder vertellen voor een volle zaal, waarom zij kiezen voor Vladimir Poetin als president. Hun sleutelwoord: stabiliteit. Dat bracht Poetin na de chaos van de jaren negentig. De adoratie voor de Russische leider klinkt door de zaal: 'Poetin, Poetin, Poetin.' Dat blijft niet bij een keer.
Scheidend president Dmitri Medvedev mag onder luid gejuich ook spreken. ,,Ga stemmen op 4 december en stem Verenigd Rusland. Hoe groter de overwinning op 4 december des te zekerder en meer solide wordt de zege bij de presidentsverkiezingen."
Dan tijd voor Poetin. Hi spreekt zijn dankwoord uit voor de steun. Vervolgens slaat hij meerdere keren op het spreekgestoelte en geeft het ritme aan waarop de zaal volgt en ,,Rusland, Rusland, Rusland", roept.
Ook hij roept het spookbeeld van de jaren negentig op en dat onder zijn leiding alles goed is gekomen. Rusland beschikt weer over kracht, zelfverzekerdheid en het respect van de wereld. Natuurlijk ook verkregen met dank aan Verenigd Rusland.
Traditiegetrouw komt hij met zijn antiwesterse retoriek, die het altijd goed doet in Rusland: ,,Het Westen betaalt de Russische oppositie. Dat is verspilde moeite."
Tot slot staan Poetin en Medvedev gezamenlijk op het podium. ,,We gaan winnen'', zegt de tweede. Poetin wil opnieuw de leuze ,,Rusland, Rusland, Rusland" inzetten. maar hij kan het juiste ritme niet vinden. Na een lichte aarzeling neemt de zaal het over en klinkt het zoals het hoort.
Spannende tijden de komende maanden ? Of is de race nu al gelopen ? Het laatste lijkt mij meer de realiteit. Roel Kraaijeveld
BeantwoordenVerwijderen