vrijdag 11 november 2011

Seks in het stemhokje

-Een aantrekkelijke jongedame komt het stembureau binnen. Verleidelijk kijkt ze om zich heen. Een jongeman ziet haar wel zitten. Ze flirten met elkaar. Samen lopen ze naar het stemhokje. Ze gaat naar binnen, doet het gordijn dicht en hij wacht verlekkerd op haar. Dan trekt ze het gordijn open en trekt de jongen naar binnen. Een kledingstuk valt. Samen komen ze nagenietend uit het stemhokje, brengen hun stem uit en lopen hand in hand weg.
'We doen het samen', is het nieuwe reclamespotje van regeringspartij Verenigd Rusland, met premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev als de leiders, voor de parlementsverkiezingen van 4 december. De boodschap is gericht op jongeren en stemmen is lang niet saai. Maar de oppositie valt over het gezamenlijk stemmen dat indruist tegen de kieswet.

-Daar stond hij in zijn eentje. De communistische leider Gennadi Zjoeganov had zich woensdagavond verheugd op een televisiedebat met Verenigd Rusland. Maar die kwam niet opdagen. ,,Helaas, ze liepen weg", zei Zjoeganov in het programma Duel op Rusland 1 en ongehinderd kon hij zijn standpunten uiteenzetten. Achter hem applaudisseerden zijn supporters in rode t-shirts met hamer en sikkel.
Zjoeganov had geld neergelegd om de confrontatie op de televisie aan te gaan met zijn belangrijkste tegenstander Verenigd Rusland. Voor de parlementsverkiezingen zijn er officiële debatten op de radio en televisie. De centrale kiescommissie heeft alle partijen ingedeeld en dat betekent voor iedereen gratis zendtijd. Voor een extra debat moeten de zeven aan de verkiezingen deelnemende partijen betalen. Verenigd Rusland had geen zin om geld uit te geven aan een duel met de communisten. Zjoeganov moet nu wachten tot 16 november voor hij het verbale gevecht, deze keer gratis, aan kan gaan met Verenigd Rusland.
-Doen alle leiders mee aan de debatten? Nee, Poetin en Medvedev, die de kandidatenlijst van Verenigd Rusland aanvoert, hoeven niet op te komen draven. Verenigd Rusland laat het gevecht met andere partijen over aan een ,,speciaal debatteam", zei Sergej Neverov van het presidium van de partij.

-Poetin en Medvedev hoeven zich geen zorgen te maken dat ze niet op televisie komen. Ze krijgen het hele jaar door gratis zendtijd bij de staatszenders. Deze week was Poetin op het zesuurjournaal van het Eerste Kanaal te zien bij de opening van een stuk snelweg bij de Siberische stad Novosibirsk. Hij sprak daar over de uitdagende klus voor de aanleg van goede infrastructuur. In hetzelfde journaal zat een onderwerp over de hogere pensioenen van veteranen. Jonge soldaten prezen deze nieuwe maatregel van Medvedev. Het pensioenoverleg tussen de president en de generaals kwam in beeld. Medvedev voerde het woord. De legerleiding luisterde zwijgzaam.
-Met minder dan een maand voor de parlementsverkiezingen overheersen in de Moskouse straten de reclameborden van concertoptredens, supermarkten en fitnessscholen. Verkiezingsposters zijn amper te zien. De eerste posters waren van de kiescommissie met de oproep om 4 december naar de stembus te gaan. Deze week hingen er nieuwe posters. Vrijwel dezelfde: de kleur, het lettertype en de symbolen. Maar met een groot verschil. Aan de linkerkant zat ineens het logo van Verenigd Rusland en de oproep om op nummer zes van de kieslijst te stemmen. De andere partijen spraken er schande van: hiermee steunt de Moskouse kiescommissie Verenigd Rusland. Niks aan de hand, reageerde de kiescommissie. ,,Er is geen sprake van overtreding van de kieswet", zei woordvoerder Dmitri Reoet.
-Verenigd Rusland zette al eerder kwaad bloed bij haar tegenstanders. De burgemeester van de stad Izjevsk in de Oeral hield gepensioneerden het volgende voor. Stem op Verenigd Rusland, dan gaat er meer geld naar de ouderen, sprak hij tot hen. Een filmpje hiervan belandde op de videosite YouTube. Een storm van kritiek brak los over dit kopen van stemmen. Dit geval voedt het gevoel dat dit niet de enige keer is dat Verenigd Rusland zo opereert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten