zondag 6 november 2011

De 'gewone Rus' bij de Russische mars

Ze waren afgelopen vrijdag natuurlijk bij de jaarlijkse Russische mars. De jonge neo-nazi's, ultranationalisten. Met hun capuchon over hun hoofd, hun sjaal tot over de neus getrokken, mondkapjes en de rechterarm omhoog. Vuurwerk afstekend. ,,Rusland is voor de Russen", ,,Moskou is een Russische stad", ,,Lange leve het witte ras", klonk het tijdens de mars door de Moskouse buitenwijk Ljoeblino. Flats, flats en nog eens flats.
De politie sprak over een opkomst van zevenduidend mensen, de organisatie kwam op 25.000 deelnemers. Wat opviel in vergelijking met vorig jaar was dat de 'gewone Rus' in grotere getale aanwezig was. Zonder de nationalistische leuzen liepen ze zwijgzaam mee. In normale kleding. Ze waren vooral te vinden in de groep met de spandoeken: ,,Stop het voeden van de Kaukasus." Als verwijzing naar de miljarden roebels die Moskou in de ontwikkeling van de Kaukasus pompt. Geld dat belandt in de zakken van de corrupte lokale leiders.
Aan het eind van de mars verzamelde iedereen zich bij het podium, waar elke leider zijn zegje kon doen en zich richtte tegen de regering-Poetin/Medvedev. ,,Einde aan de dictatuur", ,,We willen een nationaal-democratische regering."
De 47-jarige Natalja, pianiste, kijkt toe. Voor de tweede keer doet ze mee aan de Russische mars. ,,Ik sta hier voor de toekomst van mijn twee kinderen. Zoals het het onder de huidige regering gaat, zie ik voor mijn kinderen geen perspectief. We leven onder een totalitair regime. We moeten onze eigen cultuur behouden. Ik woon in de buurt van een moskee. Het zit daar vol met extremisten, maar ik zie nooit politie. Onze regering denkt te veel aan de immigranten, waardoor wij geen werk hebben. In de verkiezingen geloof ik niet. Die veranderen niks. We moeten ons op straat verenigingen. Hoe het dan verder moet? Een revolutie? Ik weet het niet. Ik ben geen politicoloog."
Iets verderop staat Volodja (29), werkzaam als techniciën in een fabriek, met om zijn bovenarm een smal bandje in zwart-geel-wit, de kleuren van de tsaristische vlag. ,,Ik ben tegen Verenigd Rusland (de partij van Poetin en Medvedev, FA). Ze denken niet aan ons. Alle wetten die zij voorstellen komen niet democratisch tot stand. Aan onze mening denken ze niet. Ze volgen hun eigen plannen. Ik stem op de LDPR (Liberaal-democratische partij Rusland onder aanvoering van de ultranationalist Vladimir Zjirinovski, FA). Natuurlijk moet er geen geld meer naar de Kaukasus. Ze werken daar niet. Ze willen alleen maar geld. Er zijn arme regio's in Rusland, die dat geld beter kunnen gebruiken."

5 opmerkingen:

 1. Wat een K.. artikel. En wat willen die paar demonstranten op een bevolking van x miljoen. Ach ja, dat blijkt duidelijk uit 1 zin, namelijk terug naar de tsarentijd. Met andere woorden, het zijn door het westen betaalde krachten om onrust te stoken. Een vraag die ik eerlijk beantwoord wil zien: wordt deze Floris betaald door de AIVD om zoveel prut te schrijven? (het antwoord weet ik nu al)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog even op internet gesnuffeld. Deze 'mijnheer' heeft geholpen om in Kiev een krant op te zetten, genaamd: Obzor.
  Nu is het een zekerheidje dat Obzor gevestigd is in Chicago.
  Mijnheer Floris is dus een gewone ordinare door de CIA betaalde stro-pop.
  Mijn commntaar zal dus wel snel verwijderd worden, verwacht ik. Want de waarheid mag niet bekend worden gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha fanmail, altijd blij mee.
  Obzor, dat was een mooie tijd in een geweldige stad, Kiev.
  Als u er zo zeker van bent dat Obzor een CIA-project is, ben ik benieuwd naar het bewijs van 'uw zekerheidje'. Want ik weet van niks. En kom niet aan met allerlei gissingen, zwakke argumenten en excuses.
  En toch aardig dat u zich zo druk maakt om een 'K.. artikel', waarin ik alleen een demonstratie beschrijf en u haalt er de AIVD bij. Op mijn bankrekening zie ik geen verband met de AIVD, maar dan zal u wel beweren dat dat natuurlijk allemaal een dekmantel is.
  Dan ben ik wel benieuwd naar u. Bent u dan een van de FSB-agenten die erop uit is om alles wat negatief zou zijn over Rusland met de grond gelijk te maken en met dit soort klusjes geld verdient? Of neemt u het op voor Rusland, omdat u getrouwd met een Russische vrouw? Of bent u een van die Ruslandliefhebbers die niks negatiefs over Rusland wil horen? Ik hoor het graag.
  Als u toch wilt reageren, prima, maar de volgende keer met wat meer inhoud.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard word het schreeuwend ontkend, ik had ook niets anders verwacht.

   'Bent u dan een van de FSB-agenten die erop uit is om alles wat negatief zou zijn over Rusland met de grond gelijk te maken en met dit soort klusjes geld verdient? Of neemt u het op voor Rusland, omdat u getrouwd met een Russische vrouw? Of bent u een van die Ruslandliefhebbers die niks negatiefs over Rusland wil horen?'

   Pff, dit antwoord maakt mijn vermoeden dat u een AIVD-er bent alleen maar sterker.
   Bovendien geen woord over de connectie met het CIA Chicago Obzor blad, want dan valt u door de mand.

   Jounalisten die eenzijdig berichtgeven, zoals u doet, zijn nooit te vertrouwen.

   Verwijderen
  2. Floris, collega's van je. Blijf je het ontkennen?

   Journalisten spioneerden voor AIVD door Bart Olmer
   AMSTERDAM - Een groep Nederlandse sportverslaggevers heeft informatie vergaard voor de Nederlandse geheime dienst AIVD tijdens de Olympische Zomerspelen in China in 2008. Dit zeggen goedingelichte bronnen tegen De Telegraaf.
   Uit die informatie blijkt dat het gaat om een zevental redacteuren en verslaggevers, onder wie freelancers. Alle journalisten, die de AIVD aanzocht voor het verrichten van werkzaamheden, stemden daarmee in. Slechts een verslaggever sloeg uit principe een financiële vergoeding af.

   Dreigingen

   De AIVD – die sinds december geleid wordt door oud-defensieman Rob Bertholee – zegt in een reactie op de onthulling: ,,Wij doen in het openbaar geen mededelingen over concrete operationele activiteiten. In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken.”

   Verwijderen