zondag 20 november 2011

Burgerlijke ongehoorzaamheid

De voordeur van mijn flatgebouw leent zich uitstekend voor allerlei mededelingen. Zoals de jaarlijkse aankondiging in de zomer dat het warme water voor tien dagen is afgesloten wegens onderhoud van de leidingen. Of klusjesmannen bieden zich aan om je huis op te knappen. Of een verkoper van kasten van dennenhout.
De deur is ook handig voor de aanstaande parlementsverkiezingen. De regerende partij Verenigd Rusland, met Poetin en Medvedev als de leiders, had vorige week op alle deuren een verkiezingsposter aangebracht. Op de onderste helft van het mededelingenbord. Overal waar je keek zag je de blauw-witte afbeeldingen, die zo lijken op die van de kiescommissie (zie het vorige artikel). Heerlijk om elke dag hiermee geconfronteerd te worden.
Een dag later hing op de bovenste helft de mededeling met de oproep om te gaan stemmen. En op welk adres het stembureau staat. De mededeling was met dik en breed plakband op de deur geplakt en meteen was in een ruk de poster van Verenigd Rusland eraan vastgeplakt. Overal waar je keek zag je deze combinatie.
Maar een dag later was van dit een-tweetje niets meer over. Iemand had alle posters van Verenigd Rusland eraf gerukt. Overal waar je nu kijkt zie je alleen de oproep om te stemmen.
Dat meer Russen het gehad hebben met de 'partij van oplichters en dieven', zoals Verenigd Rusland in de volksmond wordt genoemd, blijkt uit de filmpjes die opduiken op internet, zoals hier, wanneer een partijlid wordt uitgejouwd.
Verenigd Rusland maakt zich vaker schuldig aan verkiezingsmanipulatie. De Russen verzetten zich ertegen. Hier een link van een overzichtskaart van alle door gewone burgers gemelde schendingen van de kieswet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten