vrijdag 2 september 2011

De klap van de Zwarte Tijger

,,Moskou wordt een oorlogsgebied." Onheilspellende woorden van een voetbalsupporter die op een poster stond afgebeeld met een masker voor zijn gezicht en een capuchon op. Agenten hadden de poster ontdekt, schreef de Russische krant Kommersant. Na de wedstrijd van afgelopen zondag tussen Spartak Moskou en CSKA Moskou zouden ze een anti-Kaukasusmars houden van de Komsomolboulevard, niet ver van het stadion, naar discotheek Garazj.
De aanleiding voor deze oorlogstaal was een ruzie om een meisje. Op 13 augustus deelde Rasoel Mirzajev (25) uit de Kaukasische deelrepubliek Dagestan buiten bij Garazj een klap uit aan student Ivan Agafonov (19, foto rechts). Mirzajev, 'de Zwarte Tijger', is wereldkampioen sambo, een Russische vorm van judo. Agafonov zou Mirzajevs vriendin, Alla Kosokorovaja, hebben versierd. Na de enkele klap moest Agafonov naar het ziekenhuis. Vier dagen later overleed hij. Uit onderzoek bleek dat Agafonov om het leven kwam door zijn val op het asfalt. Niet door de klap.
Dat de oorlogstaal van de nationalisten/voetbalhooligans serieus moet worden genomen, bewezen ze in december van vorig jaar. Toen kwam het in Moskou tot rellen tussen de politie en nationalisten die de jacht hadden geopend op Kaukasiers en Centraal-Aziaten. De onlusten sloegen over naar andere Russische steden. Deze keer was de dood van Spartaksupporter Jegor Sviridov de oorzaak. Hij was vermoord door een Kaukasier. Wat toen kwaad bloed zette bij de nationalisten was de vervroegde vrijlating van de meeste verdachten.
Dat gebeurde bij Mirzajev niet. De rechter ging akkoord met een borgtocht van vijf miljoen roebel (120.000 euro), maar dit besluit werd later teruggedraaid. ,,Een politieke beslissing", vond de advocaat van Mirzajev. De rechter deed dit alleen om te voorkomen dat nationalisten zich begonnen te roeren, was zijn mening.
Maar dat deden de nationalisten toch. Zij verzamelden zich bij het gerechtsgebouw, waar een aantal van hen werden opgepakt. Wat deze keer de nationalisten tegen stond, was dat achttien politici uit Dagestan het borgverzoek van Mirzajev steunden. Voor de nationalisten een bewijs dat onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende nationaliteiten binnen Rusland.
De nationalisten voelen zich al op de tweede plaats staan. De snelle vrijlating van de verdachten rond de moord op Sviridov voedden bij Dmitri Demoesjkin (32), leider van de verboden ultranationalistische beweging Slavsische Unie, en zijn aanhangers het gevoel dat de Russische autoriteiten de eigen bevolking vergeet en immigranten uit de Kaukasus en Centraal-Azie bevoordeelt. Deze gedachte wint terrein doordat de Russische regering miljarden roebels pompt in de ontwikkeling van de onrustige Kaukasus. Het geld verdwijnt in de zakken van de lokale bestuurders. ,,De opgekropte frustratie kwam er in december ineens uit", zegt Demoesjkin (32) in een bekende Moskouse bierkroeg.
'Rusland voor de Russen' of 'Moskou is een Russische stad' (zie spandoek) is de leuze van groeperingen als de Slavische Unie. ,,Onze taak is het verdedigen van de Russische belangen", verklaart Demoesjkin. ,,Zeven miljoen immigranten werken in Moskou. Dat zijn banen ten koste van de Russische bevolking. De regering geeft de immigranten veel te makkelijk de kans om zich hier te vestigen." Op de vraag dat juist immigranten de straten schoonvegen en 's winters sneeuw en ijs van de daken halen, antwoordt Demoesjkin: ,,Als de Russen meer betaald krijgen, doen ze dit werk ook."
President Dmitri Medvedev vreest dat de nationalisten Ruslands stabiliteit schaden. Demoesjkin juicht de decemberrellen toe. Hij waarschuwt de autoriteiten dat ze de eigen bevolking niet moeten vergeten. ,,De regering moet de problemen niet verzwijgen, maar meer naar ons luisteren. Anders gaan we de straat op. Dat is ons terrein en dan gebeurt hetzelfde met de Russische regering als in Egypte."
Afgelopen zondag kwamen ze er niet aan te pas. Op de beoogde route van de mars stonden overal agenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten