vrijdag 15 juli 2011

De (on)zin van een keuring bij zwemmen

Is zo'n medische keuring voor het zwemmen wel nodig?
,,Ja, zegt de arts, die de keuring afneemt. ,,Als de bloeddruk te hoog is, mag je niet zwemmen." En wat betreft de voetencontrole op schimmels, bacteriën en ander beestjes, zegt ze: ,,In ons water zit minder chloor. Chloor doodt de bacteriën. Maar te veel chloor is schadelijk voor de mens. Daarom moeten we deze controle uitvoeren." Na afloop zijn mijn ogen inderdaad minder geïrriteerd dan na een bezoek aan een Nederlands zwembad en hangt om mijn lichaam geen walm van chloor.
De 65-jarige Galina Ivanova staat volledig achter de voetentest. Ze trekt drie keer per week haar baantjes in het buitenbad van Tsjaika. Ze ziet er gezond en fit uit en kijkt vanachter een raam uit over het zwembad. ,,Die test is uit bescherming tegen bacteriën die kinderen met zich meedragen." De hart -en bloeddruktesten vindt ze overbodig. ,,Die zijn alleen voor de show."
Arts Ilona Denisenko (41) moet lachen bij het zien van mijn gezondheidsverklaring. ,,Het is waanzin. Met zo'n bloeddruktest kun je niet bewijzen dat je ziek bent." Ze is als dokter verbonden aan de kliniek van de Duitse ambassade in Moskou, waar ze zowel Russen als inwonenden van de Europese Unie behandelt.
Onzinnig dus, maar volgens haar zal de test altijd blijven bestaan. ,,Er moet een slim persoon opstaan die zegt: 'Stop hiermee'." Ze verwacht niet dat dat gebeurt. ,,Zo'n test geeft mensen werk. Zulke veranderingen zijn gelijk aan een revolutie en ze vertrouwen er niet op dat het zwembad goed wordt schoongemaakt."
Denisenko vraagt zich om nog een reden af wat de waarde is van de gezondheidsverklaring: ,,Elk document is in Rusland te koop."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten