vrijdag 22 juli 2011

Borsten en het Al-Russische Volksfront

De dames van Poetins leger laten van zich horen. Toon je borsten en daarmee je sympathie voor Poetin, is hun boodschap.

Maar zij zijn niet het enige wapen om Poetin te helpen aan zijn terugkeer naar het presidentschap.
Poetin lanceerde in mei op het congres van zijn partij Verenigd Rusland zijn nieuwe idee: de oprichting van het Al-Russische Volksfront. Een overkoepelende beweging waar organisaties, vakbonden en maatschappelijke organisaties zich kunnen aansluiten. Alles en iedereen in Rusland onder dezelfde paraplu.
Het Volksfront dient vooral om Verenigd Rusland, die aan populariteit verliest en door de bevolking wordt geassocieerd met bureaucratie, nieuw leven in te blazen. Daarom moeten de leden van Poetins beweging ideeën aandragen en krijgen 150 aanhangers van het Al-Russische Volksfront een plaats in de Doema, het Russische parlement, waarvoor in december verkiezingen worden gehouden. Deze zetels vallen onder de vlag van Verenigd Rusland, terwijl het Volksfront niet deelneemt aan de verkiezingen.
Poetins beweging groeide direct. Natuurlijk sloot Verenigd Rusland zich erbij aan. Evenals onder andere de transportbond, de componistenbond, de architectenbond, boerenorganisaties en vrouwenbewegingen. De Russische Post, met 400.000 werknemers, heeft ook besloten zich aan te melden.
Maar twee maanden na de oprichting duiken de schandalen op. Terwijl de beweging de Russische machthebbers juist nieuw elan moet geven. Sommige aanmeldingen bleken vals of niet vrijwillig. De architectenbond had zich niet zelf ingeschreven en bestuurslid Jevgeni Ass liet in een brief weten niets met het Al-Russische Volksfront te maken willen hebben. Hij kreeg steun van ruim honderd leden.
Twee leden van de componistenbond, Ljoedmilla Korabelnikova en Michail Arkadjev, schreven in een open brief dat niemand aan had gevraagd of ze lid wilden worden. Ze keurden Poetins idee af. ,,De methode van inschrijven gaat verder dan de manier van manipuleren die ieder van ons heeft ervaren tijdens de Sovjet-Unie", schreef Korabelnikova. Arkadjev verklaarde dat het Volksfront staat voor het simuleren en het ontheiligen van het democratische proces in Rusland. Poetin zei zich te ergeren aan de onvrijwillige toetredingen. ,,Dit beschadigt het idee."
Naast de weigeringen geloven meer mensen niet in het Volksfront. De Russische krant Kommersant meldde dat verschillende maatschappelijke organisaties uit Russische regio's niet toetreden tot Poetins beweging. Ze menen dat ze het Volksfront niet nodig hebben.
Niet meedoen, is vragen om problemen, verwacht Valeria Kasamara, politicologe aan de Moskouse Hoge School van Economie. ,,Weigerende organisaties krijgen te maken met barrières." Voor Arkadjev is het al zover. Tegenover radiostation Echo Moskvi vertelde hij dat hij is ontslagen vanwege zijn kritiek op het Volksfront.
De schandalen schaden de beweging niet, zegt Kasamara. ,,Het gaat om de steun die Poetin hiermee verkrijgt. Hij is nu niet alleen leider van Verenigd Rusland. Met het Volksfront werpt hij zich ook op als nationaal leider. Iedereen schaart zich onder hem."
Want Poetin legt met het Volksfront de basis voor een terugkeer naar het presidentschap, meent Kasamara. Volgend jaar maart houdt Rusland presidentsverkiezingen. De premier en huidig president Dmitri Medvedev, die volgens Poetin achter het Al-Russische Volksfront staat, hebben afgesproken dat ze onderling beslissen wie van de twee zich kandidaat stelt. Kasamara: ,,Poetin voert al campagne. Medvedev heeft helemaal niets."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten