dinsdag 19 januari 2010

Voorsprong Janoekovitsj is schijn

Hoe nu verder in Oekraïne na de verkiezingen van afgelopen zondag. Viktor Janoekovitsj won deze eerste ronde met ruim 35 procent van de stemmen. Nummer twee werd Joelia Timosjenko met 25 procent. De andere presidentskandidaten zijn uitgeschakeld. Het gaat erom wie 50 procent van de stemmen in de wacht sleept. De tweede ronde is op 7 februai.
De voorsprong van Janoekovitsj is 10 procent. Dat is leuk, maar hiermee is hij er niet. Timosjenko kan deze achterstand overbruggen.
Beide kandidaten moeten zorgen dat ze de steun krijgen van de verliezers uit de eerste ronde. De populistische Timosjenko, die voor iedereen een boodschap heeft, kan rekenen op de steun van de Oekraïense kiezer die graag bij Europa wil horen. Dit zij de kiezers van verliezend president Viktor Joesjtsjenko. Timosjenko wil haar land lid maken van de EU. Janoekovitsj zal moeite hebben kiezers te vinden buiten zijn Russisch sprekende machtsbasis in het oosten. Hij weet zich in ieder geval gesteund door de communisten.
Het gaat er bij beiden om de steun te krijgen van de nummer drie, Sergej Tigipko, en de nummer 4, Arsenij Jatsenjoek, uit de eerste ronde. Timosjenko en Janoekovitsj zullen hen in de vorm van beloftes tegemoet moeten komen om deze twee heren en hun kiezers achter zich te krijgen. Tigipko en Jatsenjoek hebben hun achterban aangeraden zelf een keuze te maken.
Dan is er nog een andere groep, die doorslaggevend kan zijn. Dat zijn de kiezers die zondag wegbleven. Het opkomstpercentage lag rond de 67 procent. Timosjenko, de betere campagnevoerder, en Janoekovitsj moeten deze groep zien te mobiliseren.
Door deze factoren beloven verschillen op 7 februari klein te worden.

1 opmerking:

  1. Dat zal dan wel op 7 februari heel spannend worden.
    De winst van de afgelopen jaren is natuurlijk dat er in een land als de Oekraine er momenteel voor de tweede keer vrije verkiezingen gehouden kunnen worden.

    Roel Kraaijeveld

    BeantwoordenVerwijderen