zaterdag 2 januari 2010

Het huis van een bouwvakker in Moskou

Twee bedden en twee losse matrassen bevinden zich aan de zijkant. Om ruimte in het midden te creëren is het derde matras opgerold. Aan haken aan de muur hangen de enige kleren: wat broeken, truien en jassen. Een televisie staat in een hoek op een kast. De benauwde lucht die er hangt, slaat meteen op de keel.
Dit is de slaapplaats van de bouwvakkers Rachimo Noesratoello, Karimo Djoemachon, Kachramoe Goelnazaova, Farchod Radjaboev en Savarali Oesmono. Hun verblijf is niet meer dan een container van vier bij vier. Ze zijn niet de enigen die in dit soort ruimtes wonen. Zulke containers staan bij elke bouwplaats in Moskou. Soms als dozen op elkaar gestapeld. Ze worden bewoond door Tadzjieken, Turkmenen, Kirgiziërs, Moldaviërs en Turken. Ver weg van hun eigen land. Aangetrokken door de hogere salarissen.
Van de vijf genoemde bouwvakkers is de oudste 29 jaar en de jongste 22. Ze komen uit Tadzjikistan. Ze werken 's nachts aan een nieuw kantoor, twintig meter verderop. Koud hebben ze het niet in hun verblijf. Ook niet bij temperaturen ver onder nul. De verwarmingsbuizen in de container gloeien. De matrassen krijgen ze van hun werk. Voor een bed moeten ze zelf zorgen. Er is geen keuken. Het enige wat de vijf mannen hebben, is een waterkoker, waarmee ze gedroogd voedsel, zoals noedels, klaarmaken.
Samen met hun 75 collega's wonen ze op een terrein zo groot als een half voetbalveld. In elke container verblijven vijf personen. Er zijn in totaal vier wc's en vijf douches. Die staan in twee aparte containers. Te bereiken over een modderige grond met plassen waar planken overheen liggen.
Hoe anders zijn de omstandigheden bij het zakencentrum Moskou City. Hier werken tweeduizend bouwvakkers aan wolkenkrabbers van internationale allure. Joesoev Ismetov (23) uit Turkmenistan geeft een korte rondleiding. Ook hier zijn de ruimtes niet groter dan op andere plekken. Maar dat is de enige overeenkomst. Ze zijn gemaakt van kunststof in plaats van de, soms wat verroeste, metalen bakken elders. In elke ruimte wonen twee bouwvakkers. Ieder heeft een eigen bed met matras en een kledingkast. Samen hebben ze een bureau en een televisie. Allemaal afkomstig van hun baas. De wc en een douche bevinden zich ernaast in een apart hok. Zij worden gedeeld met twee andere bouwvakkers. Het salaris ligt hier hoger dan bij de vijf Tadzjieken. En het ontbijt, de lunch en het avondeten in de stolovaja, de kantine, is gratis.
Dit verklaart misschien waarom in de container van de vijf Tadzjieken een poster hangt van Moskou City.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten