vrijdag 1 januari 2010

Demonstreren op oudjaarsavond

Het was een bizar tafereel oudjaarsavond op het Triomfplein in Moskou. Binnen een met hekken afgezet terrein stonden ongeveer twintig jongeren bij een kerstboom op krakerige muziek te dansen. Vader Vorst, het Russische equivalent van de Kerstman, deed enthousiast mee. Achter hen pakten agenten betogers op en stopten hen in een arrestantenbusje.
De Russische oppositie dacht de laatste dag van het jaar te kunnen gebruiken om te protesteren tegen de regering. Ze grijpt vaker de 31e van de maand aan om in actie te komen. In de Russische grondwet luidt Artikel 31 dat burgers van Rusland het recht hebben om in het openbaar bij elkaar te komen, een van de weinige mogelijkheden van de oppositie om zich te uiten. Plaats van handeling moest het Triomfplein, in het centrum van de stad, worden.
De Moskouse gemeente had andere bedoelingen met deze locatie. Ze antwoordde door te verkondigen dat op diezelfde plek een oudejaarsfeest stond gepland. Ze verleende daarom geen toestemming voor de betoging van de oppositie en liet het terrein afzetten met dranghekken en honderden agenten.
Toch waren de betogers op komen dagen. Het gebied buiten de omheining was hun strijdtoneel. De een droeg een ketting met het getal 31. Anderen riepen ‘Vrijheid, Vrijheid’. Steeds doken ongeveer zeven agenten af op die ene protestant die zich op dat moment het meest luidruchtig gedroeg en kon rekenen op de aandacht van de persfotografen. Was deze afgevoerd dan herhaalde korte tijd later dit tafereel zich bij een ander.
Pro-Kremlin jongeren nestelden zich tussen de politie, demonstranten en de pers. Ze gooiden pamfletten in de lucht. ‘Slechte Santa ga naar huis!!’, viel erop te lezen. Doelend op Westerse invloeden in Rusland en Westerse steun aan de oppositie
Voorbijgangers foeterden op het politie-optreden. Vier Franstalige toeristen, die net uit metrohalte Majakovskaja kwamen, stonden met hun koffers in de hand zich verbaasd af te vragen waar ze terecht waren gekomen. Snel leidde een agent hen de andere kant op.
Toen de arrestantenbusjes, die in rijen naast de dranghekken stonden opgesteld, vol begonnen te raken, verplaatste het protest zich ook naar deze plek. In de bussen maakten de arrestanten het vredesteken of openden het raam en riepen: ,,Rusland zonder Poetin.”
Uiteindelijk arresteerde de politie donderdagavond dertig tot vijftig oppositieleden. Onder hen de de linkse extremist Edoeard Limonov en de bekende 82-jarige mensenrechtenactiviste Ljoedmilla Aleksejeva.
Oorspronkelijk was de betoging van zes tot zeven uur. Tot die tijd duurde ook het oudejaarsfeestje van de gemeente Moskou. Daarna waren de dansende jongeren en Vader Vorst in geen velden of wegen te bekennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten