donderdag 7 januari 2010

De slag om de Majdan


Het gaat Viktor Janoekovitsj niet nog een keer overkomen. Eind 2004 was de Majdan Nezalezjnosti (Onafhankelijkheidsplein) in Kiev een zee van oranje. De kleur van Janoekovitsj' rivaal Viktor Joesjtsjenko, met aan zijn zijde de andere hoofdrolspeler van die Oranjerevolutie: Joelia Timosjenko. Het blauw van Janoekovitsj kwam er niet aan te pas.
Dat moet dit keer anders, heeft de leider van de Partij van de Regio's bedacht. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 17 januari heeft hij zijn aanhangers opgeroepen om de Majdan blauw te kleuren als dat nodig is. Het is ook ons plein, benadrukte hij ,,We hoeven de Majdan niet te vrezen." Een minister, het andere kamp, heeft al gezegd dat de Partij van de Regio's klaar staat met bussen en tenten om het plein te veroveren.
Ook de twee andere kopstukken van die tijd, net als Janoekovitsj nu presidentskandidaten, proberen de Majdan naar zich toe te trekken. De huidige president Joesjtsjenko was vorig jaar november op het plein ter viering van de Oranjerevolutie. Zijn premier Timosjenko, haar baas en zij kunnen tegenwoordig nauwelijks door een deur, stond er tijdens het feest met Oud en Nieuw.
Tot nu toe is er geen blauw of oranje te vinden op de Majdan. Het plein ligt er wit bij van de vers gevallen sneeuw van gisteravond. Ook geen Janoekovitsj. Maar talloze Vader Vorsten met hun Sneeuwmeisjes, die over elkaar struikelen om met Oekraïners op te foto te gaan. Tegen betaling natuurlijk. De Oekraïners vieren vandaag de Orthodoxe Kerst. Een Zwitserse chocoladefabrikant (kleur paars) heeft het plein ook ontdekt en sponsort een speeltuin, waar kinderen gerust in de sneeuw kunnen spelen.
De Majdan leent zich uitstekend voor een revolutie. De belangrijke wegen vanuit alle kanten van de stad komen erop uit. Ideaal voor mensenmassa's. De Kresjatik loopt er langs. Met zijn Stalinistische gebouwen is het dé straat van Kiev. In het weekend autovrij en vandaag ook. De wegen die de linkeroever verbindt met het centrum komen uit op het plein. Achter het plein klimmen twee straten omhoog. En dan is er de weg vanuit Podil, de populaire wijk van Kiev.
Ook buiten revolutietijden is de Majdan een levendig plein dat is omringd door Stalin-architectuur. 's Zomers komen de inwoners van Kiev hier bij elkaar om tot laat bier te drinken. Oudjes speuren de grond af op zoek lege blikjes. Verliefde stelletjes zitten aan de rand van de fontein. De ijsverkoop doet goede zaken. Er worden concerten gegeven. Er lopen zoveel mensen rond dat je er gerust een uur kan vermaken met de altijd goede hobby: mensen kijken.
Een groepje staat op de Majdan vodka te drinken. De fles staat in de sneeuw. Twee repen chocolade liggen op een muurtje. ,,Kiev is de hoofdstad van Oekraïne. Majdan is de hoofdstad van Kiev", zegt de 27-jarige Joeri Klemmenko. Daar mag Jankoekovitsj niet ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten