donderdag 24 december 2009

Medvedev vs. Poetin, deel 2

Het was vandaag de beurt aan president Dmitri Medvedev. Hij gaf een live-interview aan de drie bazen van de televisiekanalen. Het was een terugblik op het afgelopen jaar. Waar hij het over had? Zie hier (Russisch/Engels).
De uitzending duurde ongeveer vijf kwartier en was de negende dit jaar. Eerder deze maand was premier Vladimir Poetin vier uur op televisie om publieksvragen te beantwoorden. Hierin weet Poetin zichzelf neer te zetten als de man die op alle problemen een antwoord heeft en voor iedereen klaarstaat. Medvedev lijkt dat gevoel minder over te kunnen brengen. Zijn antwoorden zijn minder vastberaden dan die van Poetin. Zijn gezichtsuitdrukking straalt minder kracht uit. Zie hier een video van het optreden van Poetin en hier voor dat van Medvedvev.
Toch zet de over het algemeen volgzame president zich vaker af tegen zijn baas. Hij bekritiseerde eind november de manipulatie van Poetins partij Verenigd Rusland bij lokale verkiezingen eerder die maand. Hij vindt dat de Russische economie sinds de val van de Sovjet-Unie nog steeds te veel leunt op oude industrie en de olie- en gasprijs. Daar is niks aan gedaan, ook niet onder Poetin als president. Een andere tegenstelling is over Stalin. De huidige premier betreurt de miljoenen slachtoffers van Stalins repressie, maar de Sovjet-leider heeft wel de industrialisatie en de overwinning op nazi-Duitsland tot stand gebracht. Dat daarbij miljoenen doden zijn gevallen lijkt Poetin minder erg te vinden. Medvedev daarentegen veroordeelt Stalins misdaden. Hiervoor kan geen rechtvaardiging bestaan, zei hij eind oktober.
Een echte splitsing tussen de twee is nog ondenkbaar. Daarvoor is Medvedevs machtsbasis te smal en hij weet aan wie hij zijn politieke carrière te danken heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten