dinsdag 15 december 2009

Op één staat in 2009...

Google mag dan wel niet de grootste zoekmachine zijn van Rusland, die eer is weggelegd voor het Russische Yandeks, toch maken de Russen er regelmatig gebruik van. In ieder geval genoeg om te kijken wat de snelst stijgende zoektermen waren in het afgelopen jaar en dat levert de volgende zogeheten Google Zeitgeist op.
1. Windows 7
2. Odnoklassniki
3. Michael
4. Vkontakte.ru
5. Films online
6. Torrent
7. Vertaling online
8. Werk in Rusland
9. Eurovisiesongfestival 2009
10. Opera 10

Wat is wat?
Windows 7 behoeft geen nadere uitleg. De Russen storten zich er massaal op. In het drie verdiepingen tellende winkelcentrum Metropolis stonden Windows-teams klaar om tekst en uitleg te geven.
Odnoklassniki is een van de meest populaire sociale netwerksite van Rusland. In maart 2006 gelanceerd en twee jaar later had het 25 miljoen profielen van geregistreerde gebruikers en per dag meer dan 6 miljoen bezoekers. Groot verschil met andere sociale netwerksites is dat je voor Odnoklassniki moet betalen.
De Russen houden van Michael Jackson. Sinds zijn dood zijn de videoclips van de King of Pop niet weg te slaan, zijn muziek knalt uit de auto's en in november was er nog een herdenkingsconcert.
Vkontakte is een andere sociale netwerksite. Wel gratis.
Films Online en Torrent dan. Russen zijn gek op films en downloaden.
Vertalingen online, heeft misschien te maken met het beroerde Engels van de Russen.
Werk in Rusland, 2009 staat in het teken van de economische crisis. De Russen zijn naarstig op zoek naar een baan.
Over het Eurovisiesongfestival hoef je de Russen niks uit te leggen. Ze zijn er gek op. Na de overwinning vorig jaar van Dima Bilan mochten ze het liedjesfestijn zelf organiseren. Het zette Rusland weer eens op de kaart. Premier Vladimir Poetin is er groot fan van en opperde zelfs voor een Russisch-Aziatische variant.
Opera 10 is een internetwebbrowser.

Tot de meest belangrijke gebeurtenissen van het jaar worden gezien: het Eurovisiesongfestival, aardbeving in Italië (in L'Aquila), botsing van twee satellieten (tussen een Russische en een Amerikaanse), varkensgriep, overheidsexamens, financiële crisis, wereldkampioenschappen ijshockey (Rusland veroverde de titel), museumnacht 2009, gasexplosie (in mei in Moskou) en de verkiezingen van een nieuwe patriarch (Kirill is de naam).

Andere opvallende punten uit de Google Zeitgeist 2009. De nieuwsmaker van het jaar is Joeri Loezjkov (foto), de burgemeester van Moskou. Nummer twee is Poetin. Nummer vijf is de gevangen oligarch Michail Chodorkovski en nummer tien Arsenalvoetbalcoach Arsene Wenger (heeft misschien te maken met de aankoop van de Russische vedette Andrej Arsjavin). De arme president Dmitri Medvedev komt helemaal niet in dit rijtje voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten