woensdag 7 december 2011

Poetinjeugd ingezet tegen oppositie

Vanuit een menigte roept een jongeman: ,,Poetin is een dief." Vijf leden van de oproerpolitie met hun helmen op trekken hem eruit en sleuren de jongeman in het arrestatiebusje dat staat opgesteld bij het Triomfplein in het centrum van Moskou. Een boe-geroep van de omstanders klinkt vanuit de kelen. ,,Schande, Schande", reageren de demonstranten op de arrestatie. Ze drukken zich tegen de winkels aan als andere agenten dreigend voorbijlopen.
Zo gaat het dinsdagavond zo'n twee uur lang door. Een voor een worden demonstranten opgepakt. Ze protesteren tegen fraude bij de parlementsverkiezingen van zondag. De regerende partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev behaalde zondag bijna 50 procent van de stemmen. Maar de oppositie gelooft niet dat deze uitslag op een eerlijke manier is verkregen. De overheid heeft geen toestemming gegeven voor de demonstratie van dinsdag. Uiteindelijk worden volgens de politie 569 mensen opgepakt.
De politie drijft de menigte weg van het Triomfplein, waar de oppositie heeft aangekondigd te demonstreren. Ze hoeft maar even iets negatiefs te zeggen, ,,Rusland zonder Poetin" of ,,Rusland is niet te koop", of de demonstranten krijgen de politie achter zich aan. Een jonge vrouw roept: ,,We zijn het zat om bang te zijn. Democratie." De agenten horen haar niet.
De 54-jarige boekhoudster Sonja staat angstvallig aan de zijkant. ,,Iedereen heeft recht op zijn eigen mening", zegt ze. ,,Je moet kunnen zeggen wat je wilt, maar in Rusland kan dat niet." Ze wijst erop dat vooral jongeren aan de demonstratie meedoen. ,,Zij maken zich zorgen over het Rusland van morgen. Ze willen eerlijke verkiezingen. Ze willen opgroeien in vrijheid."
Het is de dag na de protesten van maandag, waar vijfduizend tot tienduizend mensen op afkomen. Na dit protest heeft de Russische overheid maatregelen genomen. Twee kopstukken van de oppositie, Ruslands bekendste blogger Aleksej Navalny (coverfoto) en Ilja Jasjin van de beweging Solidariteit, worden veroordeeld tot vijftien dagen cel, nadat ze maandag net als vijfhonderd anderen zijn opgepakt bij het protest. Rond het Kremlin en het Rode Plein staan overal dranghekken, politiebusjes, legervoertuigen en detectiepoortjes. Agenten patrouilleren langs de toeristen.
Terwijl bij het Triomfplein een nieuwe lading arrestanten wordt afgevoerd, klinkt een paar meter verderop de Poetinjeugd. De tweeduizend jongeren van de pro-Kremlinbewegingen de Onzen en de Jonge Garde zingen: ,,Rusland, Rusland, Rusland", ,,Medvedev, overwinning" en ,,Poetin, Rusland". De leden zijn vooral oudere tieners en jonge twintigers. Ze komen van buiten de stad en zijn in bussen naar Moskou gereden. Ongehinderd zwaaien ze met hun vlaggen, slaan op hun trommels en roepen hun leuzen. Terwijl de overheid ook deze bijeenkomst niet heeft gesanctioneerd.
De pro-Kremlinbewegingen dienen als tegenhangers van de oppositie. Het Kremlin heeft ze opgericht na de revoluties in Oekraïne en Georgië. Geen van de jongeren heeft zin om te praten. De meesten draaien hun gezicht af als journalisten een foto willen nemen of ze hebben hun capuchon over hun hoofd getrokken. De goedlachse 22-jarige Anja is wel bereid wat te zeggen. Al houdt ze zich op de vlakte. Ze geeft toe dat ze niet uit Moskou komt, maar ze weigert te vertellen waar vandaan dan wel. Ook zwijgt ze over van welke jeugdbeweging ze precies lid is. ,,We beschermen Rusland. We houden van Poetin", is vrijwel het enige wat er haast geïndoctrineerd uitkomt. ,,De verkiezingen zijn eerlijk verlopen", stampt ze er netjes uit. Haar mening over de oppositie? ,,Je hebt nou eenmaal mensen die voor en tegen zijn. Wij zijn voor."
Aan de kant van de oppositie hoopt Sonja dat de demonstratie van dinsdag een vervolg krijgt. ,,We moeten doorgaan", zegt ze. De oppositie heeft voor zaterdag een nieuw protest tegen de verkiezingsfraude aangekondigd. De overheid staat deze demonstratie wel toe. Maar Sonja twijfelt of ze een succes wordt. ,,Veel mensen zijn bang om wat te zeggen", legt ze uit en ze knikt naar het arrestatiebusje dat volloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten