maandag 8 augustus 2011

De stoeptegels zijn op

De trottoirs van Moskou liggen open. Burgemeester Sergej Sobjanin is sinds juni druk bezig met het vervangen van het asfalt door stoeptegels.
Het is natuurlijk een verbetering. De stoeptegels ogen niet alleen mooier, maar ze houden ook minder de warmte vast dan asfalt. Dat in de zomer smelt. Volgens milieuorganisaties komen daarbij schadelijke stoffen vrij, dus die stoeptegels zijn ook nog eens goed voor de gezondheid.
Nu worden de stoeptegels niet zomaar gelegd, beweren boze tongen. De vrouw van Sobjanin zou erachter zitten. Zij zit in de stoeptegelhandel. In de oblast Tjoemen, waar zij en haar man vandaan komen, vergaarden zij miljoenen roebels door, inderdaad, stoeptegels aan te leggen. Blijkbaar een lucratieve business.
Het doet denken aan de vorige burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov. Zijn vrouw verdiende haar centjes door het ene na het andere bouwproject binnen te halen. Met dank aan de contacten van haar man. Het maakt voor veel Moskovieten dat Sobjanin geen haar beter is dan zijn voorganger.
Maar de huidige burgemeester wijst elke connectie tussen de stoeptegels en zijn vrouw af. Volgens zijn woordvoerder houdt mevrouw Sobjanin zich niet bezig met commerciele activiteiten. ,,Onder de aannemers van de stoeptegels zit er geen bedrijf dat gevestigd is of zijn oorsprong kent uit de regio Tjoemen."
Inmiddels zit Sobjanin met een ander probleem. Het werk moest voor de verjaardag van Moskou, het eerste weekend van september, afgerond zijn. Maar sinds een paar dagen zijn de fabrieken door hun voorraad stoeptegels. Ze kunnen de vraag niet aan. Volgens de loco-burgemeester, Pjotr Birjoekov, kunnen daarom tot 25 augustus nog tegels worden gelegd. Daarna is het beter om voorlopig te stoppen met deze klus en voorkomen dat de trottoirs openliggen, zei hij volgens de staatskrant Rossiskaja Gazeta: ,,Kinderen komen terug van vakantie en het is beter om geen ongemak te creëren."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten