donderdag 1 juli 2010

Ruzie over wegwerkzaamheden

'Moskou is tegen de passagiers van Sjeremetjevo', schreef Michail Vasilenko gisteren woedend op zijn blog. Vasilenko is directeur van het vliegveld Sjeremetjevo en richtte zich tot de burgemeester van Moskou, Joeri Loezjkov.
Moskou is sinds maandag bezig met grootscheepse reparaties aan de Leningradskoje Sjosse. De weg die leidt naar Sint-Petersburg, maar ook een van de belangrijkste toegangswegen is naar Sjeremetjevo, het grootste internationale vliegveld van Moskou. Het verkeer richting de luchthaven ondervindt sinds vier dagen hinder van de werkzaamheden. Moskovieten zouden nu vijf tot zes uur erover doen om het vliegveld te bereiken. Dat schept in ieder geval meer duidelijkheid dan normaal, wanneer het altijd maar afwachten is hoe lang de rit gaat duren.
Vasilenko vreest de gevolgen voor Sjeremetjevo, dat in handen is van de overheid. Toeristen, piloten, zakenmensen komen te laat voor hun vlucht. De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot meldde vandaag dat 1300 passagiers maandag hun vlucht hebben gemist.
Volgens de directeur zit er een bewuste tactiek van Loezjkov achter de werkwerkzaamheden. De stad Moskou heeft een eigen vliegveld, Vnoekovo. Zaterdag 3 juli opent de luchthaven een nieuwe terminal. Met de verkeersproblemen naar Sjeremetjevo hoopt Loezjkov, die zich een keizer waant in eigen stad en niet vies is van trucjes, passagiers naar 'zijn' Vnoekovo te krijgen.
Het laatste nieuws is dat premier Vladimir Poetin zich ermee is gaan bemoeien. De premier heeft zijn vicepremier de opdracht gegeven tot een oplossing te komen met de Moskouse autoriteiten. Nog later nieuws is dat volgens een bron vanuit de Moskouse gemeente er wellicht extra rijbanen geopend worden. De werkzaamheden duren tot 1 oktober.
Voor wie twijfelt, is de Aeroexpress een goede optie. Deze trein brengt passagiers in 35 minuten van Moskou naar Sjeremetjevo.

Update 2-7: De Aeroexpress zit bomvol. Negenduizend tot vijftienduizend meer reizigers per dag. Het bedrijf heeft twintig extra treinen besteld, maar wanneer die beschikbaar zijn, is onbekend.
Voorstel van de Moskouse gouverneur: Ga met de helikopter
Grootste probleem is dat alle verschillende bedrijven niet op de hoogte zijn gesteld van de wegwerkzaamheden. Daardoor heeft niemand erop kunnen anticiperen.

Update 6-7: De werkzaamheden gaan tot november duren in plaats van 1 oktober. De Russische anti-monopolieorganisatie FAS gaat de kwestie onderzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten