maandag 12 juli 2010

Mickey Mouse, Dostojevski en Artikel 282

Artikel 282 laat zich gelden deze dagen. Helemaal voor de kunstenaarswereld. Het is een artikel uit het Russische Wetboek van strafrecht die het aanzetten tot raciale, nationalistische of religieuze haat verbiedt.
En de gevolgen waren er maandag voor curator Andrej Jerofejev en Joeri Samodoerov, voormalig directeur van het Sacharovmuseum in Moskou. De rechtbank legde de twee een geldboete op wegens het tonen van een afbeelding van Jezus met het hoofd van Mickey Mouse en op een ander werk met dat van Lenin. De kunstwerken waren te zien in 2007 tijdens de tentoonstelling Verboden Kunst in het Sacharovmuseum, vernoemd naar de dissident Andrej Sacharov. Jerofejev en Samodoerov verklaarden de expositie te zijn begonnen om de censuur op kunst in Rusland te bestrijden.
De schilderijen waren de Russische-orthodoxe Kerk een doorn in het oog. De orthodoxe kerk - steeds invloedrijker en nauw verbonden met de overheid - wordt gezien als de drijfveer achter het proces tegen Jerofejev en Samodoerov. De eerste kreeg een boete van 150.000 roebel (meer dan 3.800 euro) opgelegd. De tweede een boete van 200.000(ruim 5.100 euro). Tegen beiden was een gevangenisstraf van drie jaar geëist.
Artikel 282 zit ook de de Russische kunstenares Lena Hades in de weg. Op haar blog laat ze eind juni weten dat ze voor de rechtbank dient te verschijnen. Haar schilderijen zijn vooral tegen het zere been van nationalistische groeperingen. Een van haar werken is doorspekt met Russische symbolen en toont een tweekoppige adelaar met een fles wodka, een antisemitisch spandoek 'Dood een Jood, bescherm Rusland' en een roman van Fjodor Dostojevski. Anti-Russisch vinden nationalistische groeperingen.
Artikel 282 stuit op verzet van zowel kunstenaars als nationalisten. De eerste groep ziet het artikel als een bedreiging van de vrijheid voor meningsuiting. De tweede meent er ook last van te hebben. Antisemieten en ultranationalisten belanden vanwege Artikel 282 in de cel en Russofoben niet, menen de nationalisten.
Jerofejev heeft zich niet laten afschrikken. Tegenover het Russische perbureau Interfaks liet hij na zijn veroordeling weten nog dit jaar een expositie te houden over hedendaagse Russische karikaturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten