donderdag 1 juli 2010

De wereld van Gazprom


Een Gazprombank, een Gazpromziekenhuis, een Gazpromhotel met de blauwe hoofdletter G op de lakens en op de badjas. Welkom in de Russische stad Novy Oerengoj, op zestig kilometer van de noordpoolcirkel en gelegen in het noorden van West-Siberië. Hier bevindt zich de wereld van het Russische Gazprom, het grootste gasbedrijf op aarde.
Gazprom bepaalt het leven in Novy Oerengoj. Overal zit het bedrijf achter. Zwemmen, tennissen, vechtsporten, het is te doen in een sporthal van Gazprom. Het concern bouwt scholen, woningen en kerken. Voor het kopen van een huis sluit je een Gazpromhypotheek af.
Gazprom heeft Novy Oerengoj groot gemaakt. Hier bevond zich 35 jaar geleden slechts een nederzetting. Bewoond door pioniers die de kostbare gasvelden in het Russische hoge noorden kwamen ontginnen. Nu is het een stad van 100.000 inwoners met flats in de kleuren blauw, geel en roze.
Novy Oerengoj is de plek voor gelukszoekers. De gasindustrie biedt kansen. De grootste gasvoorraden van Rusland liggen in dit gebied en onder het noordelijker gelegen schiereiland Jamal. Uit de hele voormalige Sovjet-Unie zoeken avonturiers hier naar werk.
Volgens een voorlichter van de gasgigant heeft 99 procent van de bewoners in Novy Oerengoj zijn baan te danken aan Gazprom. Naast de werknemers zelf is dat de leraar die lesgeeft aan de kinderen van Gazpromouders, het winkelpersoneel in de supermarkt of de illegale taxichauffeur die het personeel van Gazprom ’s nachts rondrijdt.
De werknemers moeten er wat voor over hebben om in Novy Oerengoj aan de slag te gaan. ’s Winters zijn de dagen kort. Halverwege mei komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit. Dan is het gebied rond de stad een onmetelijke vlakte van sneeuw en ijs. Hooguit onderbroken door gasinstallaties, gasleidingen en kale bomen.
Gazprom doet daarom zijn best om het zware leven in Novy Oerengoj te veraangenamen. De salarissen liggen hoger dan in de rest van Rusland. Een technisch ingenieur werkt een maand in Novy Oerengoj en gaat daarna voor een maand terug naar zijn oorspronkelijke woonplaats. Een Gazprommedewerker heeft recht op zestig betaalde vakantiedagen.
De invloed van Gazprom reikt ver. In wooncomplexen bij de gasinstallaties buiten Novy Oerengoj verbiedt het gasbedrijf de verkoop van wodka. De leiding kent haar personeel maar al te goed. De werknemers zelf kijken wel uit om te veel te drinken. Dat betekent dat ze van hun baas moeten vertrekken en er een einde komt aan het leven in het Gazpromrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten