zondag 23 december 2012

Het is stil in Veliki Oestjoeg bij -30


De kou heerst in de straten van Veliki Oestjoeg, waar zes maanden sneeuw en ijs het leven van de 31.000 inwoners gijzelen. Tussen -25 en -31 schommelde de temperatuur afgelopen week in Veliki Oestjoeg. Waar dat ligt? Hier. Nog niet eens de koudste plek in Rusland in december, met uitschieters naar -50.
Russen in skikleding of bontjas- en muts, die op de markt staan uitgestald. Zonder heb je binnen een kwartier geen gevoel meer in billen en benen. Sommigen lopen met hun hand voor het gezicht om zich te beschermen tegen de kou. De neus doet als eerste pijn. Op straat lopen mensen, maar het lijkt wel alsof ze niet gezien willen worden. In een straf tempo steken ze over. Stevig doorlopend van winkel naar kerk. De kou zit hen letterlijk achterna. Ze zijn stil op straat. Niemand zegt wat om energie te besparen. Energie die nodig is om warm te blijven.
De bevroren rivier, handig om over te steken, ziet eruit als een wreed poollandschap: uitgestrekt wit met ijsschotsen. De energiecentrale spuwt op volle kracht rook uit, die afsteekt tegen de blauwe lucht. Uit houten huizen stijgen rookpluimen op.
Klik op de eerste foto voor een diavoorstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten