maandag 12 november 2012

De dadendrang van Moskou


Rank prijkt de Mercury Citytoren in de Moskouse hemel. Gegoten in een koperkleur kijkt hij neer op de wolkenkrabbers in het zakencentrum Moskva-City. Met 339 meter is de Mercury City toren sinds begin deze maand de hoogste van Europa. Maar pal ernaast verrijst de Federatietoren. Die bestaat uit twee wolkenkrabbers met tussen beide in een toren, een naald, die komend jaar een hoogte bereikt van 506 meter.
Moskva-City, grenzend aan het centrum, is het toonbeeld van het nieuwe Moskou, het nieuwe Rusland. Met de Federatietoren als symbool. Een stad profiterend van het ongebreidelde kapitalisme met het clichébeeld van SUV's, die de stoepen bezetten, en miljonairs in de duurste restaurants. Een stad die het Sovjetverleden van zich afschudt. Jarenlang bepaalde de pompeuze opgezette Stalinarchitectuur het beeld, zoals de Moskouse Staatsuniversiteit van tweehonderdveertig meter. Daar komen nu moderne wolkenkrabbers bij.
Op de 35e verdieping van de Federatietoren huist het kantoor van de projectontwikkelaar, Potok. In zijn werkkamer kijkt het 35-jarige bestuurslid Kirill Maslijev - bovenste knoopje van zijn overhemd los en een blinkend horloge om de pols - uit over de Russische hoofdstad. ,,De moderne stijl van de Federatietoren symboliseert het nieuwe Rusland: ruim denkend, innovatief en intellectueel”, zegt hij opgetogen.
Dat past bij een miljoenenstad, die internationaal erbij wil horen. Op de Moskouse agenda staan ambitieuze plannen. De stad breidt uit naar het zuidwesten, waardoor ze 2,5 keer zo groot wordt. Het metronetwerk krijgt voor het jaar 2020 honderdvijftig kilometer en zeventig stations erbij. De regering streeft naar een eigen internationaal financieel centrum dat zich kan meten met andere financiële hoofdsteden. Moskou wil New York en Londen achterna. Al moest ze drie jaar geleden een stapje terug doen toen de bouw van de Ruslandtoren (612 meter) werd afgeblazen wegens gebrek aan geld.
Maar nu gaat het de goede kant op met de internationale ambities, merkt Maslijev. De Federatietoren - met appartementen, bedrijven, een zwembad en fitnesszaal op de 61e verdieping en een restaurant op de 62e - vormt het bewijs. ,,We komen in kranten en op de televisie. De Federatietoren is gebruikt in de film Die Hard met Bruce Willis. Internationale bedrijven vestigen zich hier.” Op de begane grond van de wolkenkrabber Stad van de Hoofdsteden, die bestaat uit twee torens met op elkaar gestapelde blokken, hebben in café Hudson Deli zakenmannen geen tijd voor een praatje. Aan de muur hangt een portret van acteur Marlon Brando. Amerikaanse soepblikken dienen als lampenkappen. De macht verschuift en Moskou speelt hier op in, zegt de wel beschikbare zakenman Aleksej (35) boven zijn soep. ,,Vroeger gaf New York het voorbeeld, maar het financiële systeem verandert en verhuist naar andere steden, zoals Londen, Frankfurt, Hongkong en Sydney. Moskou neemt het Euro-Aziatische deel voor haar rekening.”
Stadsontwikkelaar Sergej Nikitin (34) staat achter de Moskouse dadendrang. Maar een belangrijk element zit in de weg, meent hij in een koffiebar in de historische wijk Kitaj Gorod, waar de weg omhoog leidt langs een kerk en een klooster. En dat is niet de beruchte corruptie. ,,Die zit over de hele wereld. Grote bedrijven laten zich daar niet door tegenhouden. Zij zijn uit op winst. Het verplichte visum met de Europese Unie en de Verenigde Staten ligt verdere ontwikkeling dwars. Als je dat afschaft, komen intellectuele, creatieve mensen deze kant op. Van hun kennis kan Moskou profiteren.”
Ook Maslijev beseft dat Moskou problemen kent. ,,Elk land heeft die. We zijn bezig om ze op te lossen. De Federatietoren is het bewijs dat we ze kunnen overwinnen.”

De tweede en derde foto zijn gemaakt door Pasja Hellsing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten