vrijdag 7 september 2012

Diep Rusland in: Vladivostok voelt de lange arm van Moskou (7)


Vanaf een roestkleurige rotsheuvel is het uitzicht over Vladivostok (heerser over het oosten) fenomenaal: twee bruggen als blikvangers met hun kabels en uitsteeksels rijzen als in een V omhoog, de vrachtschepen beneden in de baai, de kranen van de havens, de huizen en flats die op de heuvels zijn gebouwd, de (schier)eilanden en landtongen.
Dit is de andere kant van Rusland. Het 'San Francisco van Rusland', waar Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov van droomde. Op acht uur vliegen van Moskou of zes dagen met de trein. Zes tijdzones. De hoofdstad voelt verder weg dan ooit.
Maar dat is ze in werkelijkheid niet. Vladivostok is gericht op de hoofdstad en bevindt zich onder haar wakende oog. Zoals bij het verschil in tijd. Vicedirecteur Sergej Rjabov van het treindistrict Vladivostok: ,,'s Ochtends werken we intern. 's Middags leggen we contact met Moskou." Of de vrouw van Ilja Odinokov (32). Hij runt in Vladivostok samen met zijn ouders een wellnesscenter. Zij werkt voor een telecombedrijf. ,,Dan is ze de vanaf de middag bezig om iemand in Moskou te bereiken. Uiteindelijk krijgt ze die persoon dan om 23.00 uur plaatselijke tijd in Vladivostok te pakken."
Vladivostok is de locatie van de top van APEC-landen deze dagen. Met president Vladimir Poetin als gastheer en als hij zich ergens mee bemoeit dan gebeurt er ook wat. Vladivostok is een modern vliegveld rijker met een nieuwe verbinding naar de stad per trein of per auto. Nieuwe bruggen die eilanden met elkaar verbinden en een hoop omrijden en trage boottochten besparen voor de plaatselijke bewoners. Een nieuw operatheater, hotels, een waterzuiveringssysteem en een gaspijpleiding. Op een roebel werd niet gelet.
Dat beslist Moskou, zegt Odinokov. Pure controle. ,,Politici uit Moskou zijn hier aangesteld. Zakenmensen uit de hoofdstad zijn hier neergestreken. Ze willen allemaal de geldstromen controleren. Het verdiende geld gaat uiteindelijk naar Moskou." Zoals veel Russische steden is Vladivostok bezig met een inhaalrace. Twintig jaar na de val van de Sovjet-Unie moet de stad meedoen op wereldniveau. Vladivostok kent enorme mogelijkheden. Zie de haven, de trein die vanaf hier Rusland induikt en de economieën van de Aziatische landen zo dichtbij.
Odinokov merkt dat Vladivostok eraan komt. ,,Er zijn nieuwe fabrieken geopend. De haven, de visindustrie bieden kansen. Bewoners trokken weg, omdat er geen mogelijkheden waren. Nu komen vijf vrienden van mij die jarenlang in Moskou hebben gewerkt terug omdat ze geloven in Vladivostok. Ik hoop dat er daardoor uiteindelijk meer mensen naar mijn bedrijf komen."
Op het treinstation van Vladivostok staat de trein naar Moskou, 9928 kilometer verderop, klaar. Een vrouwelijke omroepstem schalt over het perron. Klokken hangen naast het perron. Beide geven de Moskouse tijd aan. Zo werkt het hele treinnetwerk door Rusland. Om chaos te voorkomen. Want als iedereen in de eigen tijdzone werkt, lopen de radartjes langs elkaar heen. Ook hierin staat alles op Moskou afgesteld.

2 opmerkingen:

  1. Een jaar geleden toen ik de stad bezocht, was er geen verharde weg van het vliegveld naar de stad. Destijds was er veel scepsis over de projecten in aanbouw. Het is mooi te zien dat de bruggen nu klaar zijn en meteen in gebruik zijn. Bewoners van de stad vertelden dat er decennia gesteggeld is over de bruggen, maar dat er conferentie de discussie resoluut afsloot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bewoners van Vladivostok zijn erg blij met de wegen en de brug. Scepsis is er over de brug: te snel gebouwd en goedkopere, minder goede bouwmaterialen gebruikt. Vrees voor instorting.

      Verwijderen