vrijdag 22 juni 2012

‘De weg naar het Kremlin loopt via Jaroslavl’


Ze leven niet meer. 37 gezichten kijken voor zich uit naast de ingang van het ijshockeystadion van Lokomotiv Jaroslavl. Sommigen lachend, anderen strak. Het zijn de fotoportretten van de vorig jaar september bij een vliegramp omgekomen ijshockeyspelers en begeleiders van Lokomotiv. Jaroslavl, tweehonderdvijftig kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Moskou, rouwt om haar verloren zonen en daarbij blijft de Russische regering niet buiten schot.

Waar het centrum van Moskou het toneel is van demonstraties, heeft Jaroslavl geprotesteerd in het stemhokje. De stad bezorgde het Kremlin bij de parlements- en presidentsverkiezingen een electorale mokerslag. Bij de burgemeestersverkiezingen in april won de onafhankelijke kandidaat Jevgeni Oerlasjov (44) met overgrote meerderheid.
In de ijshockeyarena hield de toenmalige president Dmitri Medvedev op 7 september een internationaal forum. Lokomotiv moest daardoor uitwijken en in Minsk spelen. Per vliegtuig ging het team die dag naar de Wit-Russische hoofdstad. Na het opstijgen stortte het toestel neer en kwam de selectie om. Onderzoek wees uit dat de fout bij de piloot lag.
Maar zonder forum geen verloren zonen, redeneren inwoners van het vroegere vorstendom Jaroslavl aan de rivier de Volga en beroemd om haar kerken. In de ijshockeyarena doen onder toeziend oog van trainer Dmitri Roebtsov (24) op een doordeweekse lentedag jeugdige ijshockeyers hun trucjes. Medvedevs congres is niet de directe oorzaak, zegt Roebtsov na afloop van de training. ,,Maar er bestaat zeker een verband. Vanwege zijn forum moest Lokomotiv ergens anders spelen.’’

Roebtsov ziet een relatie tussen het vliegtuigongeluk en de impopulariteit van het Kremlin. Hij krijgt steun van politieke experts. De jeugdtrainer vermoedt dat het Kremlin nog altijd de torn van het volk vreest. ,,De geheime dienst geeft de zwarte doos niet vrij uit angst voor gevoelige informatie die de bevolking boos maakt."
De nieuwe burgemeester Oerlasjov zit inmiddels op zijn post. Op weg naar een vergadering in Moskou vertelt hij over de telefoon dat hij niet gelooft in de relatie tussen de vliegramp en de verkiezingsafstraffing. ,,De inwoners hebben het gehad met Verenigd Rusland. De partij heeft te weinig gedaan voor de stad."
Bij de burgemeestersverkiezingen zette de oppositie haar kaarten op Oerlasjov. Vanwege het uitblijven van succes van de protesten afgelopen winter, probeert de oppositie via lokale verkiezingen de macht van de regering te doorbreken. ,,De weg naar het Kremlin loopt via Jaroslavl”, schreef oppositieleider Vladimir Milov op zijn weblog. Ook in Moskou en in het zuidelijke Astrachan is de oppositie op lokaal niveau actief.
Oerlasjov kent de uitspraak van Milov. Het blijft hem achtervolgen. Alsof hij het lichtend voorbeeld is. Hij reageert er kort op. ,,Ik hou me niet bezig met het Kremlin. Ik richt me op Jaroslavl."

Hoofdredacteur Aleksej Nevinitsyn (58) van de plaatselijke, onafhankelijke krant de Gouden Ring gelooft in de woorden van Milov. ,,Hier in Jaroslavl wordt het fundament gelegd voor de democratie", zegt hij in zijn werkkamer met een standbeeld van Lenin en foto's van Poetin en Medvedev. ,,Deze stad is altijd ontwikkeld geweest. Voor de oktoberrevolutie in 1917 was de meerderheid van de mannen geletterd en dat gold ook voor de helft van de vrouwen."
Nevinitsyns goede vriend Aleksandr Tsvetkov (60), lid van partij Patriotten van Rusland, woont een paar straten verderop. Foto's van zijn vakantie over de halve wereld hangen aan de muren. Hij zit graag op zijn balkon. ,,Hier is het wat koeler" zegt hij vanachter zijn dikke brillenglazen. ,,Ik geloof niet in Milovs uitspraak. Het zijn nog allemaal te veel eilandjes. Astrachan, Jaroslavl. Het Russische volk is langzaam. Veranderingen gaan in dit land niet snel."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten