zondag 13 mei 2012

Het licht van de samenleving, de Russische intelligentsia

Een wandeling vandaag tegen president Vladimir Poetin over de boulevards door Moskouse intelligentsia: schrijvers, dichters en kunstenaars. Voor het eerst onder Poetin laten zij zich echt horen. Vijftienduizend mensen lopen van het standbeeld van dichter Aleksandr Poesjkin naar het standbeeld van Aleksandr Griboedov. ,,De Russische intelligentsia heeft zich altijd gekeerd tegen de machthebbers", zegt onderwijzeres Tamara Teperik (56) met een witte gleufhoed en witte schoenen. ,,Zij behoort tot onze geschiedenis. De schrijvers spelen tegenwoordig een grote rol. Iedereen kent hen."
De schrijverswandeling gaat langs een schaaktoernooi. ,,De intelligentsia heeft geen macht", zegt schrijver Sergej Razinof (43) met een zwart alpinopetje, wandelstok, sjaaltje om de nek gebonden, baard en een leren tas. ,,We zitten niet in de overheid. Maar we hebben wel invloed. Wij kunnen het morele bewustzijn van het volk veranderen door onze publicaties, via sociale media en door een protestwandeling als vandaag."
Schrijfster Ljoedmila Oelitskaja deelt handtekeningen uit bij het Griboedovstandbeeld. Oelitskaja is samen met de schrijvers Boris Akoenin en Dmitri Bikov en dichter Lev Roebinstein een van de drijvende krachten achter de wandeling, die bedoeld is om eens te kijken of Moskovieten ook zonder toestemming van de autoriteiten een stukje door de stad kunnen lopen. ,,Het was een experiment", zegt de Roebinstein na afloop, terwijl hij als een popster handtekeningen uitdeelt. ,,Met veel meer mensen dan verwacht. Dat is de invloed van de intelligentsia. We zijn de stem van de vrijheid."
Witte margrieten bij het Griboedovstandbeeld. Wit is de kleur van de oppositie.
De Russische intelligentsia smelt samen met de oppositie die sinds woensdag haar kamp heeft opgeslagen bij het standbeeld van de Kazachse dichter Abaj Koenanbajev in het park Schone Vijvers. Het geeft de oppositie extra steun. ,,Dat zijn verstandige mensen en het toont aan dat wij niet gek zijn", zegt de 25-jarige boekhoudster Irina Selina die sinds vandaag meedoet aan Occupy Moskou.
Het rooster van de oppositie van 13 mei. Met vandaag onder andere discussies, WK-ijshockey tussen Wit-Rusland en Kazachstan en een concert.
Niet iedereen is blij met de pratende, zingende en gitaar spelende demonstranten. ,,Dit is onze wijk. Geef stilte om te leven."
Van onder naar boven: ,,Als we een eenheid vormen, zijn we onoverwinnelijk", ,,Dit is onze stad!" en ,,Wij zijn de macht."
Protesteren is ook handel en de kas moet worden gevuld. Een anti-Poetinshirt voor 350 roebel (9 euro). Binnen een kwartier was deze stapel weg. Olja Zakomobina (30), eigenaresse van een keten, kijkt toe hoe de shirts worden verkocht. ,,Prachtig", noemt ze de deelname van de Russische intelligentsia. ,,Zij zijn de morele leiders van de maatschappij. Mensen kijken naar hen. Ze zijn verstandig. Het licht van onze samenleving."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten