vrijdag 4 mei 2012
Een modeboom in de jaren tachtig
Prachtig zijn de foto's op het televisiescherm. Een tikkeltje verwonderd kijken de modellen van Christian Dior naar de Russen. In hun mooiste, weelderige jurken lopen ze door het warenhuis GOEM aan het Rode Plein. Ze dragen sierlijke hoeden. Met nog meer verbazing en terughoudend kijken de Russische vrouwen naar deze buitenlandse dames. De Russen zijn gekleed in lange, eenvoudige jurken en een hoofddoek. Andere hebben een sobere jas aan. Zo lopen ze er tegenwoordig nog bij buiten Moskou.
Het is 1959 en het modehuis Christian Dior is als eerste buitenlands merk neergestreken in de Sovjet-Unie van Nikita Chroetsjov. Onder hem, valt te lezen op de fascinerende tentoonstelling 'Mode achter het ijzeren gordijn. Uit de garderobe van de Sovjetsterren' (nog tot 12 juni) in het Broodhuis in het Moskouse park Tsaritsino, stelt de Sovjet-Unie zich open voor het buitenland. Er zijn meer zijn meer contacten tussen de Sovjet-Unie en het Westen. Er wordt meer gereisd tussen beide werelddelen en dat heeft invloed op de Russische mode.
De tentoonstelling toont onder andere de fraaiste avondjurken van Russische zangeressen, actrices en de beroemdste ballerina's. Het mooiste bont hangt er. In vitrines liggen parfumdozen met het Kremlin erop afgebeeld. Tassen met bloemenprint in felle kleuren.
Onder Chroetsjovs voorganger, Josef Stalin, moet de mode allemaal een pot nat zijn. Iedereen keurig in de kleding van de communistische partij of van de jeugdbeweging Komsomol. Er mag geen onderscheid worden gemaakt. Toch komt ook onder Stalin de Westerse mode door in Sovjet-Unie. Zeker als Russische soldaten Westerse kleding als trofee meenemen naar huis na afloop van de de Tweede Wereldoorlog.
Na de oktoberrevolutie in 1917 wordt Westerse kleding aan banden gelegd. De nieuwe communistische machthebbers keren zich af van het Westen. Maar de Nieuwe Economische Politiek (NEP) zorgt voor verlichting. Het is Lenins initiatief om een beetje af te stappen van de staatseconomie. De NEP geeft de burgers de kans om zelf te ondernemen. Boeren zetten een eigen bedrijf op en anderen beginnen een modeatelier.
Onder Leonid Brezjnev, de opvolger van Chroetsjov, ontkomt ook de Sovjet-Unie niet aan de hippie-kleidng. De Russische sterren kleden zich in jurken met felle kleuren. De spijkerbroek breek door.
Maar de echte doorbraak komt onder de laatste Sovjetleider Michail Gorbatjsov. Zijn hervormingen en openheid zorgen voor een modeboom in de jaren tachtig. De opmars van de Westerse mode is niet meer te stuiten. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor Gorbatsjovs vrouw Raisa, de eerste Russische First Lady. Ze vergezelt haar man op zijn reizen en ze komt op televisie. Gekleed volgens de laatste mode, waardoor ze zich ontpopt als een voorbeeld voor Russische vrouwen.
Anno 2012 is de Westerse mode niet meer weg te denken. Zara, H&M, Topman, ze zitten er allemaal. Net als Christian Dior en andere modehuizen in het GOEM. Voor Russische merken: onder andere in de designfabriek Flacon en het winkelcentrum Tsvetnoj Market.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Thanks for the link to exhitibiton in tsaritsyno :)
BeantwoordenVerwijderenFloris :)
BeantwoordenVerwijderenI didn't know that you are interested in fashion :)
You are welcome.
BeantwoordenVerwijderenIt's interesting to see the influence of the USSR on fashion and also to notice the development of the clothes.