vrijdag 11 mei 2012

Als op een festival

De broodjes met kolbasa (worst) gaan rond, nieuwe verplaatsbare wc's worden bezorgd en gitaristen spelen muziek van DDT, Kino of The Beatles. Het publiek zit eromheen en zingt en klapt mee. De politie kijkt van een afstandje toe. Het voelt als een festival à la Woodstock, maar dan onder de Moskouse blote hemel en de toegang is gratis.
Eindelijk heeft de Russische oppositie de juiste methode gevonden om niet als een prooi door de stad te worden opgejaagd. Gewoon, rustig gedragen bij de Schone Vijvers in het centrum van Moskou. Dag en nacht bij het standbeeld van de Kazachse dichter Abaj Koenanbajev.
Alles wordt gedaan om de lieve vrede te bewaren. Geen politieke leuzes of spandoeken, die leveren arrestaties op. Zolang de oppositie zich hieraan houdt, lijkt de politie het wel best te vinden. Wellicht heeft ze hiermee de juiste tactiek gevonden. Zo'n groepje van maximaal hooguit driehonderd mensen kan geen kwaad en het bespaart de politie een hoop energie door niet continu achter de demonstranten aan te jagen.
De oppositie gehoorzaamt de politie. En schakelt zelfs agenten in om de rust te bewaren. De politie is met het volk wordt er geroepen als een provocateur, iemand die de oppositie uit de tent wil lokken, wordt weggevoerd. Als twee leraren aan de klas geven oppositieleiders de regels door: geen alcohol, rotzooi opruimen en na 23.00 uur geen muziek. Er wordt braaf geknikt van ja.
Een vreedzaam protest komt de oppositie beter uit dan rellen als afgelopen zondag. De ontevreden middenklasse heeft geen zin in zulke spelletjes met de politie. Ze vinden de demonstranten rond Koenanbajev maar vreemd gespuis. Zoals de straatvechters, anarchisten uit het Linkse Front van leider Sergej Oedaltsov, die een abonnement heeft op arrestaties. Als de oppositie aantoont dat ze vreedzaam protesteert, krijgt ze er aanhangers bij. Dat is de gedachte. Groei is van belang, want de huidige aantallen zullen geen verandering brengen. Nog twee mankementen: geen helder programma en geen duidelijke leider.
De demonstranten rond Koenanbajev zien bivakkeren als de enige oplossing om Vladimir Poetin ooit weg te krijgen. Druk houden op de regering. Laten zien dat ze niet bang zijn en zich niet laten wegjagen. Sommigen merken zelfs dat hun protest zin heeft. Ze bespeuren een kleine verandering. De politie is vriendelijk. Ze dient geen aanklacht in bij arrestaties. En zo'n arrestatie duurt maar een paar uur. Daarna is het weer tijd voor kolbasa en muziek.
Update 23.12 uur: Een deel van de demonstranten heeft het terrein verlaten, schrijft Gazeta.ru. Omdat ze zich niet laten commanderen door oppositieleiders Ilja Jasjin en Ksenia Sobtsjak. De activisten wilden geld inzamelen voor eten. Maar iedereen moet zelf voor eten zorgen, kregen ze te horen. Gazeta.ru schrijft dat vijftienhonderd mensen zich hebben verzameld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten