vrijdag 13 januari 2012

Met ski's de Moskouse metro in

Bij een vuurkorf trekken bezoekers van het Moskouse Sokolnikipark hun schaatsen aan. Op de ijsbaan schaatsen stelletjes hand in hand of spelen ijshockeyers een wedstrijd. Aan de zijkant verkoopt een vrouw warme wijn. Schuin achter haar binden langlaufers hun gehuurde ski's onder om het park in te skiën.
Moskou is een wintersportstad pur sang. Sneeuw en temperaturen onder nul vrijwel verzekerd. Dat betekent voor ieder wat wils: sleeën, schaatsen, langlaufen en snowboarden. Gedurende de winter is het heel normaal dat iemand met ski's of met een snowboard in de metro stapt op weg naar een park. Langlaufen kan ook over de rivier de Moskou wanneer die bevroren is.
Zelfs aan de après-ski wordt gedacht. In Sokolnikipark, dat in het noorden van de stad ligt, staan schaatsers buiten in de rij bij een barbecue voor sjasliek. In de cafés rond de schaatsbaan klinkt discomuziek. Bij mooi weer genieten de Moskovieten buiten van de zon als op een Oostenrijkse berg.
Bij de skiverhuur in het Sokolnikipark zijn de bankjes constant bezet met sportievelingen die hun skischoenen aantrekken. Duur is de verhuur niet. Voor 150 roebel (3,60 euro) krijg je een set ski's, stokken en schoenen en mag je twee uur langlaufen.
De 38-jarige Sergej Demoesjin komt de gehuurde spullen terugbrengen. Hij draagt een knalblauwe skibroek. ,,Moskou, Rusland, het is een winterland. Het is heerlijk om in de sneeuw te sporten. Als het kan, langlauf ik elk weekend. Daarna de banja (Russische sauna, FA) in met een biertje", lacht hij.
Deze winter valt tegen. De temperaturen liggen rond het vriespunt en er valt voor Russische begrippen weinig sneeuw. ,,Het is te warm", klaagt Demoesjin, terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd wist. ,,Tien graden onder nul is perfect." Hij kijkt naar de weersvoorspelling op zijn telefoon. ,,Dat doe ik elke dag. Ah, volgende week wordt het kouder", zegt hij opgelucht.
Manja Sokolova (24) heeft haar muts tot ver over haar oren getrokken. Ze gaat voor het eerst langlaufen en huurt daarom een set. ,,Het is heerlijk om gezond bezig te zijn en onder de mensen te zijn." Ze complimenteert de overheid. ,,Ze doet veel voor jongeren om hen aan het sporten te krijgen. Dat is beter dan dat ze aan de drugs of alcohol gaan."
De gemeente Moskou beheert de parken en onder burgemeester Sergej Sobjanin staan ze vol in de schijnwerpers. ,,De vorige burgemeester vergat de parken", zegt Valeri Minenkov, vicedirecteur van het Sokolnikipark. ,,Sobjanin kijkt naar wat de mensen willen. Ze willen buiten hun betonnen flats kunnen ontspannen. Volgend jaar krijgen we een stadion, waar 's zomers gevoetbald kan worden en 's winters ijshockey kan worden gespeeld."
De hand van Sobjanin is het meest zichtbaar in het Gorkipark, iets buiten het centrum van Moskou. Grote trots deze winter is de nieuwe kunstijsbaan met vertakkingen het park in. Discolichten weerkaatsen in het ijs. Kinderen schaatsen voor het eerst met hun moeder als begeleider naast zich. Schaatsen op de ijsbaan kost afhankelijk van de dag en het tijdstip minimaal 3,60 euro en maximaal 9,70 euro voor vijf uur tot zes uur.
Aleksandr Kravtsjenko (46) staat in het Gorkipark naast de rij wachtenden bij de kassa. ,,Er is veel reclame gemaakt voor deze baan. Mijn kinderen staan in de rij. Ze willen graag iets nieuws proberen. Maar liever schaats ik op de natuurbaan bij ons huis."
Hij beaamt dat hij een man van de natuur is. ,,Vanavond gaan we naar onze datsja (buitenhuisje, FA) buiten Moskou. Daar kan ik heerlijk in het bos schaatsen en langlaufen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten