vrijdag 24 juni 2011

Ramenskoje, het centrum van de wereld


De altijd goedlachse Dima (25) belt enthousiast op. ,,Kom je zaterdag naar Ramenskoje? De stad viert dan haar den goroda."
Moskou viert het op de eerste zaterdag van september. Sint-Petersburg is op 27 mei aan de beurt en Ramenskoje op 11 juni. Elke Russische stad heeft haar eigen den goroda (dag van de stad) ofwel haar verjaardag. Samen met Oud en Nieuw en de viering op 9 mei van de overwinning op Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit de grootste feestdag van het jaar. De dag draait om de geschiedenis en de trotsheid van de bewoners op hun stad. ,,Het is een Russische traditie", zegt de 28-jarige Masja, geboren en getogen in Ramenskoje, een stad op veertig minuten rijden met de elektritsjka (een stoptrein) van de hoofdstad Moskou.
Het 85-jarige Ramenskoje, een stad van 83.000 inwoners, begint de feestdag met een voetbal- en volleybaltoernooi. Een van de hoogtepunten is aan het eind van de middag. Als de parade over het Plein van de Overwinning trekt. Onder het toeziend oog van de belangrijkste man van die dag, burgemeester Vladimir Djomin. De parade toont wat Ramenskoje en haar inwoners vroeger en nu in huis hadden en hebben. Dus lopen er vrouwen verkleed als boerinnen, die werken op een sovchoz (een collectieve staatsboerderij tijdens de Sovjet-Unie). De veteranen uit de Tweede Wereldoorlog worden in een open auto rondgereden. Dima begeleidt hen. Achter hen jongeren verkleed als soldaten met een spandoek: ;1941' en 'het moederland roept!' en op een legerjeep staat: 'Voor Stalin. Voor het vaderland.' Er is de jeugd van nu: worstelaars en ijshockeyers. De dames van de enige nachtclub komen zittend in badpak op een cabrio voorbij. De werknemers van de broodfabriek met een auto behangen met broodjes maken deel uit van de optocht. Ook de partij van premier Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, loopt mee. Als enige van de politieke partijen. Voor wie geen zin heeft om alle festiviteiten van dichtbij mee te maken biedt het kanaal Ramenskoje tv uitkomst. Alles is hierop live te zien.
Als de parade na ruim een uur is afgelopen komt Dima uitgelaten terug van zijn veteranen. ,,Vanavond gaat het feest beginnen", zegt hij uitgelaten. Burgemeester Djomin is 's avonds op het Plein van de Overwinning te vinden. Op de tribune kijkt hij naar het optreden van artiesten uit binnen- en buitenland. Steeds meer mensen komen op het plein af, dat uiteindelijk helemaal vol staat en omringd wordt door zeker tien rijen toeschouwers. Als Djomin het podium betreedt, wordt hij luid toegejuicht. De inwoners van Ramenskoje houden van hun burgemeester. Hij kondigt het vuurwerk aan waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt. Voorafgaand door een lasershow. De grootsheid van het vuurwerk en de lasershow doen denken alsof de Olympische Spelen worden geopend. Ramenskoje voelt zich even het centrum van de wereld. Al stelt Dima op het einde nuchter vast: ,,Dit vuurwerk is een stuk minder dan tijdens den goroda van Moskou."
Geen opmerkingen:

Een reactie posten