donderdag 22 april 2010

Hoe Maria (69) en Vjatseslav (63) elkaar leerden kennen


Zelfs de Russen lachen erom, zoals twee vrouwen met hun geblondeerde haren. Of maken foto’s ervan, zoals drie jongeren op weg naar de schaatsbaan.
Op een afgescheiden plek zo groot als een volleybalveld kunnen in het Moskouse Sokolniki Park elke zaterdag en zondag ouderen dansen in de open lucht. Of het nu 4 graden boven nul is of 20 graden vriest, ze zijn er altijd. Desnoods gewapend met een bontmuts. Little Richard, Edith Piaf en Russische discomuziek klinken uit de omringende luidsprekers. De meeste ouderen kijken eerst even toe, maar na ruim een uur stroomt de dansvloer vol. De dansparen schuifelen voorzichtig rond op dezelfde plaats. Een enkeling die alleen danst, beweegt ook lichtjes de armen. De iets jongere ouderen laten zich meer gaan.
Dansen in het park is de manier waarop ouderen met elkaar in contact komen, zeggen de gescheiden Maria Kozireva (69) en Vjatseslav Potapov (63) als ze pauzeren. ,,Hierdoor hebben we elkaar in een ander park leren kennen”, laat de eerste weten.
Het dansen is ook uit nood geboren. In Moskou zitten de inwoners opgepropt in flats. ,,Ik heb een eenkamerappartement”, zegt Kozireva vanonder haar beige muts. ,,Daar heb je weinig ruimte en hier ben je lekker buiten.” Tijdens de Sovjet-Unie was dansen in de open lucht al populair, legt Potapov – in het bezit van een aantal gouden tanden – uit. ,,We woonden in een kommoenalka (een gemeenschappelijke woning met meerdere gezinnen, FA). We moesten wel de deur uit.”
Achter hen is Jevgenija niet stil te krijgen. Al een uur lang swingt ze onophoudelijk. Ze schopt haar benen uit, zwiept haar armen in de lucht en draait met haar heupen als in haar mooiste jeugdjaren. Een vrouw met een wandelstok komt bij Jevgenija staan. Ze doet niet veel. Ze tikt alleen op het ritme van de muziek met haar stok op de grond.
Iedere zaterdag en zondag is Jevgenija in het Sokolniki Park te vinden. ,,Dansen is als een drug voor mij”, zegt ze tussen wat pasjes door. Ze heeft haar jas uitgetrokken. Ze houdt van snelle nummers. ,,Rock. Maakt niet uit waar vandaan.” Ze draagt haar grijze haar in een knotje. De ouderdomsvlekken op haar voorhoofd zijn duidelijk zichtbaar. Haar leeftijd verklapt ze niet. ,,Dat vraag je niet aan een vrouw”, antwoordt ze. Wat ze na het dansen doet? ,,Dan ga ik met een aantal anderen naar een café in het park en drinken we thee of wijn.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten