maandag 1 maart 2010

Doe als de Russen: ga langlaufen


Het is geen ongewoon beeld deze dagen in Moskou. Met ski’s en stokken stappen de Russen de metro in. Langlaufski’s wel te verstaan. In elk park is het mogelijk om een baantje te trekken.
Zoals in het Sokolniki Park, ten noordwesten van het centrum. Een typisch Russisch park met een kermis, ijsbaan en disco in de open lucht voor de oudjes. Ook bij -12.
Achter bij de achtbaan is het mogelijk om langlaufski’s, schoenen en stokken te huren. Voor twee uur kost dat 110 roebel, omgerekend ongeveer 2,70 euro. Oké het is materiaal dat stamt uit de Sovjettijd, maar daardoor wel lekker retro.
Het is behelpen bij de skiverhuur. Als borg lever je naast geld je paspoort in, zonder daar een nummertje voor terug te krijgen. De ruimte is klein, waardoor het risico bestaat dat je tegen ski’s aanstoot die tegen de muur staan en die vervolgens kletterend op de grond vallen. Er hangt een mix van luchtjes. Natuurlijk zweet, maar ook die van kattenpis. Direct naast de skiverhuur in dezelfde ruimte is een kattententoonstelling aan de gang.
Eenmaal buiten liggen de loipes te wachten. Met een beetje fantasie waan je je in de Russische wildernis. Alles om je heen is wit. Overal bomen. De constante sneeuwval dempt de geluiden van de stad. Alleen schalt de discomuziek voor de oudjes door het park.
Het zijn vooral ouderen (+40 jaar) die langlaufen. De kinderen die er zijn, skiën met een chagrijnig gezicht achter hun ouders aan. Dat is een zorgwekkend teken. Want Rusland presteerde bijzonder slecht tijdens de Olympische Spelen in Vancouver. Slechts drie gouden medailles. Terwijl in de Sovjettijden de Russen een karrenvracht aan goud meenamen naar huis. Maar de sportmachine hapert sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991. De vermaarde sportscholen behoren tot de verleden tijd. De jeugd gaat liever uit of winkelen en sporten is voor de gewone Rus te duur. Of durfden de Russen geen doping meer te gebruiken, nadat IOC-baas Jacques Rogge aan de vooravond van de Spelen zich zorgen maakte over het veelvuldig gebruik van verdovende middelen in het Russische kamp. Dit nadat een hoog aantal Russische atleten voor Vancouver positief waren bevonden. Rogge besprak het probleem zelfs met president Medvedev.
Over vier jaar zijn de Winterspelen in het eigen Sotsji. Er is veel werk te doen voor de Russen, maar de talenten moeten niet van het Sokolniki Park komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten