zaterdag 13 maart 2010

Slaagt Medvedev voor herkansing?

Ze beenden vorig jaar oktober boos weg uit de Doema, het Russische parlement. De enige drie oppositiepartijen, die normaal gesproken de regering geen strobreed in de weg liggen, zouden pas terugkeren als president Dmitri Medvedev naar hun klachten kwam luisteren. Drie dagen eerder had Verenigd Rusland, met premier Vladimir Poetin als partijleider, de regionale verkiezingen met grote overmacht gewonnen, maar daar hing een sterke lucht van fraude aan.
Morgen mogen de Russen voor het eerst sinds die elfde oktober naar de stembus. Ook dit keer gaat het om regionale verkiezingen. In oktober overheerste Verenigd Rusland. In de Moskouse gemeenteraad veroverde de partij 32 zetels. De kruimels, de overige drie zetels, waren voor de communisten. En zo was het beeld in heel Rusland. Dit resulteerde in een monopoliepositie van Verenigd Rusland die volgens critici lijkt op die van de Communistische Partij tijdens de Sovjet-Unie.
De oppositiepartijen en onafhankelijke waarnemers oordeelden dat de verkiezingen in oktober oneerlijk waren verlopen. Door het hele land waren klachten. Over stembusfraude, dubieuze tellingen, oneerlijke campagnes en obstructie van de oppositiekandidaten. Medvedev wilde daar niets van weten. De president zei dat de verkiezingen een bewijs waren van de ,,morele en juridische” autoriteit van Verenigd Rusland.
Een maand later, tijdens het jaarlijkse congres van de partij, sloeg Medvedev een andere toon aan. Hij beschuldigde Verenigd Rusland van achterlijkheid. De regionale afdelingen van de partij, zoals de gouverneurs, hadden in zijn ogen gefaald om de kiezers hun politieke wil uit te laten drukken. ,,We moeten leren te winnen – wij allemaal, in feite – moeten leren te winnen in open wedstrijden.” Een beleefd applaus volgde. Poetin, die ook op het congres sprak, repte met geen woord over het onderwerp.
De drie oppositiepartijen hebben hun gesprek met Medvedev gehad. Onlangs sprak hij zijn hoop uit dat kleine partijen meer aanwezig zullen zijn in lokale besturen. De president gebruikt regelmatig mooie woorden over een modern en democratisch Rusland. Maar tussen Medvedevs uitlatingen en de werkelijkheid zit vaak een groot verschil. De verkiezingen van morgen moeten uitwijzen of naar hem is geluisterd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten