dinsdag 23 februari 2010

De Russische man

De Russische man: een held, verdediger van het vaderland. En dat niet alleen. Een gewaardeerde collega die de vrouw helpt bij computerproblemen. Of een boer die zijn familie beschermt. De man maakt de vrouw aan het lachen en helpt haar in moeilijke situaties.
Dat moet gevierd worden. Vandaag is het 23 februari: De dag van de verdedigers van het vaderland. Officieel bedoeld om de mannen die in het Rode Leger zitten of hebben gezeten te eren. Maar deze dag is in de loop der jaren uitgegroeid naar hét moment om de Russische man in het zonnetje te zetten.
Dat betekent een vrije dag. Voor iedereen trouwens. Cadeau's van de dames om hem heen: vrouw/vriendin en collega's. Er wordt voor hem gekookt. En voor een dag mag hij zich met goedkeuring van zijn vrouw klem drinken. Al hebben ze voor dat laatste geen feestdag nodig.
De Russische man lijkt soms tweede viool te spelen in dit land. Let maar op de stelletjes op straat. De vrouw is tot in de puntjes verzorgd: hoge hakken, make up, luchtje op, kek mutsje in de winter. Kijk mij eens, lijkt ze te willen zeggen. De Russische man naast haar ziet er vaak inspiratieloos gekleed uit. Zwarte jas, spijkerbroek en een (bont)muts. Ze lopen er vaak wat sullig bij. Met het tasje in de hand van hun vriendin. Al kun je dat ook hoffelijk noemen.
In Rusland draait het om de vrouw. Zij draagt het land. Hoewel de man in het zakenleven de hoogste functies bekleedt, is de vrouw naast hem de spil waar het om draait, wordt er weleens gezegd. In het huishouden is het de vrouw die kookt, wast, strijkt en boodschappen doet. Het zijn ook de vrouwen die als laatste overblijven. Vaak zie je ze eenzaam in een bushokje zitten of over straat wandelen. Kijk de cijfers er maar op na. Mannen worden gemiddeld ruim 59 jaar. Vrouwen 73. Oorzaak: alchohol. Zie hier meteen een van de grootste problemen in Rusland.
23 februari is een antwoord op 8 maart, Internationale Vrouwendag. De dag dat de vrouw wordt verwend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten