vrijdag 11 september 2009

Gratis naar voetbal

Flyers uitdelen is in Moskou een grote sport. Op straat of bij de uitgang van een metrostation staat altijd wel een mannetje of vrouwtje klaar met een stapeltje folders. 'Neem er alsjeblieft een aan, dan zit mijn werk erop' valt er op hun gezichten te lezen.
De flyers kunnen van alles zijn. Een rondje bij de uitgang van metrohalte Vojkovskaja, populair vanwege de dichtbij gelegen shopping mall Metropolis (252 winkels, meer dan elf fastfoodrestaurants, een bioscoop en bowlingbanen) geeft een aardig beeld. De televisieaanbiedingen van de Mediamarkt, een aankondiging van een Spaans festival bij warenhuis Stockman, het opknappen van woningen, cursussen Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans en de prijslijst van een kapper.
Sommige uitdelers staan binnen bij de uitgang van de metrohalte meteen al op de trap. Anderen wachten buiten de mogelijke klant op in een fel geel jasje, met een bord om hun lichaam, hebben iemand bij zich die op stelten staat of kleuren de straat met een kippenpak aan. De laatste niet daar gezien, maar ergens anders in Moskou.
Het is altijd handig om de flyers aan te nemen. Naast de gebruikelijke rotzooi zit er soms wel iets nuttigs tussen. Dat leverde de afgelopen week de volgende score op: een gratis kaartje voor het hele gezin voor de voetbalwedstrijd Moskou-Perm (0-2), een uitnodiging voor een bezoek aan de Moskouse bierbrouwer Mospivo, een gratis dansles bij de nieuwe dansschool Dance First en vijf procent korting bij restaurant Kaskad als je je flyer laat zien.
De meest bruikbare flyer, in kontzakformaat, is van een medisch centrum (vijf procent korting). Op de achterkant staat het schema van de Moskouse metro. Met natuurlijk aangegeven bij welke lijnen de centra zich bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten