De ramen zijn gesloten, de rolluiken omlaag en het ijzeren hek is dicht. De villa van Joelia Timosjenko in Dnjepropetrovsk, de stad waar zij is geboren, oogt verlaten. Ruim drie maanden is de Oekraïense oppositieleider niet thuis geweest.
Want de 50-jarige Timosjenko - beroemde blonde vlecht, mooi, mantelpakjes, felle retoriek - zit vast in de Oekraïense hoofdstad Kiev. 's Lands bekendste politicus staat sinds juni dit jaar terecht voor machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland. Tijdens het proces mag ze Kiev niet verlaten. De oud-premier belandt begin augustus zelfs in de cel, omdat ze niet opstaat voor rechter Rodjion Kirijev en hem beledigt. Als het goed is, maar niets is zeker (de rechter heeft al een paar keer een pauze van twee weken ingelast), volgt morgen haar vonnis. De openbare aanklager eist een gevangenisstraf van zeven jaar. In binnen- en buitenland, met de Westerse leiders voorop, wordt beweerd dat het gaat om een politiek proces. President Viktor Janoekovitsj wil zich ontdoen van zijn grootste concurrent.
Populair is Timosjenko niet in haar eigen Dnjepropetrovsk, bijna vierhonderd kilometer ten zuidoosten van Kiev. Tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar haalt ze minder stemmen dan Janoekovitsj. De inwoners vinden dat ze niet veel heeft gedaan voor Dnjepropetrovsk en weten: wie in Oekraïne rijk is geworden, kan dat nooit op een eerlijke manier hebben gedaan. Terwijl ze wel beweert voor een rechtvaardig Oekraïne te strijden, zegt hoofdredactie Jelena Garagoets van de onafhankelijke, lokale krant Litsa.
Rond het huis van Timosjenko staan de villa's van haar familieleden. Achter hekken en omringd met camera's. Bij een van de poorten staat een bewaker. De woningen zijn nog geen jaar oud en alles zit er schoon en verzorgd uit. Zelfs het gras buiten het hek aan de straat wordt besproeid.
De wat vervallen woning met scheve kozijnen en het vergane geel op de buitenmuren van de 51-jarige Aleksander Morzajev grenst aan het luxe villacomplex van de Timosjenko's. Zijn huis staat te koop. Maar dat heeft niets te maken met zijn buren. ,,Dat is mijn eigen keus." Van Timosjenko merkt hij weinig. ,,Ik weet nooit of ze thuis is. Je ziet haar nooit lopen over straat. Toen ze nog premier was, merkte ik het alleen als er politieauto's voorbij reden." Hij heeft het niet op haar. Net als de andere omwonenden die in kleine houten huisjes wonen. Zijn stem ging niet naar zijn stadsgenoot. ,,Ze heeft nooit wat voor ons betekend. Ze heeft er niet voor gezorgd dat Dnjepropetrovsk EK-wedstrijden toegewezen kreeg."
Toch neemt hij het voor haar op en gelooft hij dat ze de dupe is van een politiek spel. ,,Het is een showproces net als onder Stalin gebeurde. Waarom gebeurt het nu en niet eerder? Dit is geen zaak, waarvoor iemand in de gevangenis hoort te zitten."
Antonina Boljoera (62) moet even nadenken, waarom Timosjenko niet geliefd is in Dnjepropetrovsk. In een restaurant aan de oever van de rivier de Dnjepr veegt ze met een servet over haar lippen. Boljoera was de boekhoudster van Timosjenko, toen ze rijk werd in de gaswereld en de bijnaam 'Gasprinses' verwierf. Nu zit ze in het Oekraïense parlement namens Blok Joelia Timosjenko. ,,Al de mensen hier werken in de fabrieken van Rinat Achmatov (de rijkste man van Oekraïne, FA). Hij steunt Janoekovitsj." Dan zegt ze: ,,Joelia is van heel Oekraïne. Niet alleen van Dnjepropetrovsk."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten