woensdag 18 mei 2011

'Stop pedofielen in een kamp'

President Dmitri Medvedev zei vandaag weinig opzienbarends tijdens een persconferentie tegenover achthonderd journalisten. Waar het wel en niet over ging, kun je hier lezen. De vragen, die je van te voren kon indienen en die hij niet allemaal beantwoordde, zijn hier te lezen.
Vorige week sprak Medvedev zich over pedofilie meer uit.

Ze houdt de vier mannen nauwlettend in de gaten. ,,Daar heb je hen weer", fluistert de 60-jarige Zoja en ze kijkt hen na. Met zijn vieren lopen de mannen voor de derde keer langs het hek van een gymnasium in Frjazino, een stad 25 kilometer ten noordoosten van de Russische hoofdstad Moskou. ,,Wat komen ze hier doen?", vervolgt Zoja. ,,Waarom lopen ze bij een school? Vreemd."
Zoja, ze wil haar achternaam niet geven, wacht op een bankje op haar 13-jarige kleindochter Alesija. Ouders staan aan het eind van de dag klaar om hun kinderen mee te nemen naar huis. Binnen de hekken van de school rennen meisjes in schooluniform over een grasveld. Vier jongens spelen een partij voetbal.
Vorig jaar pakte de politie een 33-jarige pedofiel op, die in Frjazino een 10-jarige meisje had misbruikt. Hij gaf Engels op verschillende scholen in en rond Moskou. Hij had ook toegeslagen in steden in de buurt van Frjazino. De man zit nu in een psychiatrische inrichting. Vier jaar geleden stond hij ook al voor de rechter wegens pedofilie en kwam hij vrij na een akkoord tussen verschillende partijen, meldden lokale media.
De pedofiliezaak zegt Zoja niets. Net zo min dat de Russische president Dmitri Medvedev deze week voorstelde om pedofielen chemisch te castrereren door middel van medicijnen die de werking van hormonen tegengaan. ,,De straffen voor pedofilie moeten zo zwaar mogelijk zijn", zei Medvedev. ,,De overheid moet alle mogelijke maatregelen gebruiken, en een liberale benadering in deze kwestie is onacceptabel." Hij stelde voor om alle maatregelen te bespreken, inclusief het chemisch castreren. Zoja ziet dat laatste zitten. ,,Pedofielen zijn ziek in hun hoofd. Ze weten niet wat ze wel en niet mogen doen. Dat kun je hen niet bijbrengen. Daarom is er maar een oplossing mogelijk."
Medvedev maakt zich zorgen om het lot van Russische kinderen. In zijn jaarlijkse toespraak afgelopen november benadrukte hij het belang om kinderen te beschermen. De ombudsman voor de rechten van het kind bracht vorig jaar cijfers over kindermisbruik in Rusland naar buiten. In totaal ging het om 9500 seksuele misdrijven.
In Rusland klinken al langer geluiden om pedofielen chemisch te castreren. Parlementslid Anton Beljakov van de pro-Kremlinpartij Rechtvaardig Rusland kwam twee jaar geleden met een pakket voorstellen om pedofielen aan te pakken. Chemische castratie zat daar ook bij. Zijn voorstellen vonden geen meerderheid in de Doema, het Russische parlement. ,,In landen als de Verenigde Staten is chemische castratie beoordeeld", zei toen Jelena Mizoelina, voorzitter van het Doemacomité voor familie, vrouwen en kinderen. ,,Collega's hebben ons verteld dat chemische castratie weinig effect heeft. Het maakt het verlangen naar seksueel contact niet minder."
Beljakov hoopt dat de uitspraken van Medvedev voor een doorbraak zorgen. Beljakov leidt tevens de Ons Project is Gezondheidbeweging. Op de website reageert hij op Medvedevs plannen. ,,De 'pedofilielobby' vertraagt mijn wetsvoorstel. Ik ben ervan overtuigd dat Medvedevs advies doorslaggevend is en dat de weerstand wordt gebroken."
De 70-jarige Vladimir Mironov staat bij het gymnasium in Frjazino te wachten op zijn kleinzoon, de 9-jarige Aleksej. Angst dat een pedofiel het op zijn kleinkind heeft voorzien, kent Mironov niet. ,,Ik ben meer bang voor de drukke weg hierachter. Ik neem Aleksej mee, zodat hij veilig kan oversteken." Hij is het eens met Mizoelina. ,,Castreren heeft geen zin. Het blijft bij die mensen in hun hoofd zitten." Mironov kiest voor een Sovjetoplossing. ,,Je moet pedofielen isoleren. Stop hen in een kamp."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten