donderdag 4 november 2010

'Russen beschouwen bier niet als alcohol'

'Russen cultiveren alcohol drinken. Iedereen vindt het heel normaal dat je op feestdagen of verjaardagen dronken wordt. Je ziet dronken mensen in televisieseries of in films.
Ik ben twintig jaar werkzaam als arts, waarvan tien jaar als hoofdarts van deze kliniek. Alcoholisme zit in de Russische maatschappij. Een Rus drinkt gemiddeld 17 liter sterk per jaar. De laatste vijf jaar heb ik het aantal alcoholisten zien toenemen. Dat komt doordat steeds meer mensen bier drinken en Russen beschouwen alcohol niet als bier.
Ik heb allerlei patiënten gehad: generaals, politici. Per jaar behandel ik driehonderd tot driehonderdvijftig alcoholisten. Er komen hier volwassen vrouwen en mannen. Maar ook kinderen vanaf 14 jaar. Een op de tien alcoholisten durft naar een kliniek te gaan. Ze zijn bang als alcoholist bekend te staan, want dan kunnen ze hun baan verliezen.
De overheid heeft er belang bij dat de bevolking drinkt. Dat begon al bij Peter de Grote. De Russische staat verdiende aan de belasting op alcohol. Dat gebeurt nu nog. Daarbij pakt de overheid de wodkafabrieken niet aan. Die zijn in handen van oligarchen en ze hebben belangen in elkaar. Daarom doet de overheid ook niks tegen alcoholreclame op straat of op televisie.
Russen hebben een andere mentaliteit dan West-Europeanen. Daar denken ze aan hun toekomst: geld verdienen, carrière maken. In Rusland denken de mensen niet zo. Dat komt door zeventig jaar communisme. Je werkte en verdiende een beetje geld. Daar kocht je een fles wodka van. Er was geen mogelijkheid na te denken over de toekomst. In de jaren negentig kwam de val van de Sovjet-Unie. Rusland verkeerde in een shock. Je wist niet wat er de volgende dag zou gebeuren. Dus gingen de mensen drinken, want het maakte toch niet meer uit. Deze gedachten heersen nog altijd onder de mensen. Generaties denken zo. Dat heeft gevolgen. Ouders drinken en kinderen groeien op in zo'n omgeving. Ze raken op jonge leeftijd gewend aan sterke drank.
De anti-alcoholmaatregelen van president Dmitri Medvedev helpen niet. Een verbod op de verkoop van sterke drank in de supermarkt tussen 22.00 uur en 10.00 uur? Ach, dan vragen ze aan een taxichauffeur of die niet wat kan regelen. De minimumprijs op een fles wodka? Die is maar met anderhalf à twee keer verhoogd. Dat verschil is te klein om iets uit te maken.
Sovjetleider Michail Gorbatsjov probeerde het met een drooglegging, maar daardoor dronken meer mensen samogon (zelfgestookte drank, FA). Gorbatsjov pakte alleen af, maar gaf niks terug.
Het gaat om de geest. Waarom versloeg Rusland Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog? Natuurlijk was ons leger groter dan dat van de Duisters. Maar behalve dat, vochten wij zij aan zij. Als broeders en zusters. Dat kwam door Stalin. Hij bleef in het Kremlin zitten en was bereid samen met ons te sterven. Dat creëerde een wij-gevoel.
Dat is bij Medvedevs strijd tegen alcoholisme niet het geval. Regels hebben geen zin. Het volk staat niet achter de president. Zolang de bevolking denkt dat hun leiders drinken, zullen de Russen dat ook doen. Medvedev moet zeggen: ik drink niet. Dan volgt het volk hem ook.
Alchohol is in alle opzichten slecht voor Rusland. Als je kijkt naar hoeveel mensen per jaar sterven (elk jaar overlijden een half miljoen Russen door ziekten, criminaliteit en ongelukken als gevolg van drankgebruik, FA), lijkt het wel oorlog en dat is het ook.'

Erken Oemanbajev (45), arts in een afkickkliniek voor alcohol- en drugsverslaafden in Chimki, een voorstad van Moskou.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten