vrijdag 1 oktober 2010

Moskou na Loezjkov

-Joeri Loezjkov is weg, maar de stad draait door. Gisteren ging de stadsverwarming in ieder geval aan. Dus dat zit goed.
-Het raden van geschikte kandidaten is begonnen. Mogelijke opvolgers van Loezjkov zijn: Vladimir Kozjin, hoofd van het bureau van presidentiële zaken, vicepremier Igor Sjoevalov, minister van Defensie Anatoli Serdjoekov, Alexander Chloponin, presidentiële gezant van de Noord-Kaukasus en Alexander Beglov, plaatsvervangend hoofd van de presidentiële administratie.
Hier (linksonder van de pagina) kun je stemmen op deze en andere kandidaten. De president benoemt de nieuwe burgemeester. Premier Vladimir Poetin wil meebeslissen. Waarnemend burgemeester Vladimir Resin heeft gezegd dat er binnen een maand een burgemeester komt.
-Zorgen zijn er bij de bevolking nu Loezjkov is vertrokken. Zoals bij de agenten die de helft van hun salaris uit de gemeentepot zien komen. Blijft dat zo? Of de gepensioneerden, die een dankbaar extraatje kregen van Loezjkov. Of de leraren die vrezen voor hun Loezjkov-bonus. Resin heeft toegezegd dat alle sociale afspraken doorgaan.
-Vlak voor zijn vertrek lanceerde Loezjkov samen met de Russisch-Orthodoxe Kerk 'Project-200'. Hierin is afgesproken dat er tweehonderd nieuwe kerken in Moskou komen. Patriarch Kirill wil er eigenlijk zeshonderd, want er zijn te weinig kerken in de hoofdstad. Resin zegt 'Project-200' voort te gaan zetten. Kirill hoopt dat de definitieve opvolger dat ook van plan is. Loezjkov liet vaker door de Sovjet-Unie vernietigde kerken herbouwen, zoals de Christus-Verlosserkathedraal.
-Voor de derde achtereenvolgende ochtend (steeds rond 08.00 uur) na zijn ontslag verscheen Loezjkov op het stadhuis aan de Tverstraat nummer 13. Om wat? Zijn bureau leeghalen? Medewerkers vaarwel zeggen?
-Zijn privileges zijn voorbij: Loezjkov moest vanochtend zijn auto bij het stadhuis op een gewone parkeerplaats zetten.
-De ontmanteling van het Loezjkon-imperium gaat beginnen. De hoofdarchitect van Moskou, Alexander Koezmin, en Loezjkovs woordvoerder Segej Tsoj kunnen wellicht op zoek naar een andere baan.
-De vraag is wat er met het bouwbedrijf van Loezjkovs vrouw Jelena Batoerina gaat gebeuren. Zij sleepte vrijwel alle opdrachten binnen. Met dank aan haar man, beweren critici.
-Loezjkov wilde volgens goede vriend Josef Kobzon zijn ontslag via de rechter aanvechten, maar zag daar later van af.
-Wel haalt Loezjkov in een brief, geschreven een dag voor zijn ontslag, flink uit naar president Dmitri Medvedev. Hij hekelt de lastercampagne die de televisie tegen hem was begonnen. Loezjkov stelt vraagtekens bij het democratische gehalte van Medvedev: 'In ons land heerst sinds 1937 de angst voor het uiten van de eigen mening', verwijst Loezjkov naar de Grote Terreur onder Jozef Stalin. 'Als onze leiders met uitspraken die angst voeden... dan is het makkelijk om naar een situatie te gaan waarin er maar een leider in het land is van wie de woorden zijn geschreven in graniet en die onvoorwaardelijk moeten worden opgevolgd. Hoe verhoudt dit zich met uw oproep om 'de ontwikkeling van de democratie'?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten