maandag 11 oktober 2010

Poetins dorpen

Gloednieuwe huizen in het dorp Krioesja, op ongeveer honderdvijftig kilometer ten zuidoosten van Moskou. Zij vervangen de door de branden van afgelopen zomer verwoeste woningen. Premier Vladimir Poetin heeft beloofd dat alle slachtoffers voor 1 november dit jaar een nieuw huis hebben. In de oblast (regio) Rjazan, waarin Krioesja ligt, betekent dat 248 nieuwe huizen. Te bouwen binnen twee tot drie maanden. In Krioesja zelf gaat het om zo'n vijftig huizen. Om het tempo op te voeren heeft de gouverneur van de regio gezegd dat de huizen voor 25 oktober klaar moeten zijn. Alle gedupeerden hebben een bedrag ontvangen van 210.000 roebel (5.000 euro).

Een nieuw Poetinhuis in Peredeltsy, ongeveer vijftien minuten rijden van Krioesja. Huizen van betonblokken met een laag cement. De huizen hebben binnen een wc in plaats van vroeger buiten, centrale verwarming, internet, telefoon, ijskast en een televisie. De laatste twee worden geschonken door Verenigd Rusland, de partij van Poetin. Het hout is geïmpregneerd. Daar komt een kunststoflaag overheen. De huizen komen op een afstand van tweehonderd meter van de bomen te staan.

Een typisch Russisch houten huisje in het gehucht Krioesja. Met daar omheen de door de Russen geliefde tuin, waar ze groenten en fruit verbouwen. Voor zichzelf of voor eigen verkoop in de stad. Ljoedmila Petrovna (56) uit Peredeltsy is blij met haar nieuwe huis. Samen met haar zus en schoonzus heeft ze de woning bekeken. Alledrie hebben lachende gezichten. Ze had alles verloren. ,,Dank je Vladimir Vladimirovitsj Poetin." Toch denkt ze met weemoed aan haar oude houten huis. ,,Daar zat mijn ziel in. Daar is alles gebeurd. Ik ben er geboren. Net als mijn zes kinderen. Binnen vijftien minten was het huis weg. Ik heb dat niet gezien. Dat kon ik niet aan. Dat deed pijn in mijn hart."

De buurvrouwen en vriendinnen de 54-jarige Jekatarina Soeljatitskaja (links voor haar nieuwe huis) en de 50-jarige Galina Penkina zijn maar al te blij met hun nieuwe huis in Krioesja. Ze hebben niets dan lof voor Poetin. ,,Als een golf kwam het vuur over mijn huis heen. Ik ben alles kwijtgeraakt", verzucht Penkina. ,,We hebben geld gekregen van de regering. We krijgen spullen en ons nieuwe huis is veel beter." Of alles inderdaad vóór 1 november af is, durven de twee vriendinnen niet te zeggen. ,,Dat er gebouwd wordt geeft hoop", zegt Penkina. Ze verheugt zich op de komende zomer. ,,Volgend jaar staan hier prachtige bloemen. Kom dan maar langs."


Nieuwe woningen staan in Peredeltsy als bungalowhuizen in een vakantiepark keurig naast elkaar. De grond erom heen bestaat uit zand, bouwpuin of verbrande boomstronken. De Russische vrouwen doen het schilderswerk. De mannen, vooral goedkopere Aziaten, doen het zware werk. De buitenkant van de huizen is vrijwel klaar. Binnenin staat het leeg en overheerst het grijs van het cement.

Bouwvakker Nikolaj Boeravlov (32) met een collega aan het werk in het dorp Laskovskij, dat grenst aan Peredeltsy: ,,Alles moet snel, snel, snel. Maar we gaan het halen. De huizen zien er goed uit."

De 45-jarige bouwopzichter Andrej Avdejev (voorgrond) in Peredeltsy heeft er alle vertrouwen in dat de door premier Poetin beloofde deadline van 1 november, de dag dat alle huizen af moeten zijn, gehaald wordt: ,,Tachtig procent van de huizen is af. Alleen aan de binnenkant zoals de badkamers en keuken moet worden gewerkt." Volgens zijn collega Valeri Tsernemtsov (30) in Krioesja is het een moeilijke opgave, maar haalbaar. ,,Het probleem is vooral de hoeveelheid. Elk jaar branden huizen in de zomer af, maar nog nooit eerder op zo'n grote schaal. Normaal gesproken bouwen we dit soort huizen binnen drie tot vier maanden. We zijn ervan overtuigd dat het gaat lukken. Het zal wel moeten. Het is Poetins missie."

De radiatoren liggen klaar.

De eerste rij zwart geblakerde bomen bij het dorp Peredeltsy. De houten huizen stonden er slechts enkele meters vandaan. De harde wind deed de rest. ,,Als een lucifer die afbrandt, zo snel ging het", zegt Galina Penkina. ,,De vonken sprongen zo het dak op", herinnert Ljoedmila Petrovna zich.

Lunchtijd, rond 12.30. De Aziaten koken hun eigen potje. De Russische bouwvakkers lopen in groepen naar de prodoekty (supermarkt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten