vrijdag 6 augustus 2010

De smog in Moskou zit overal

Alsof Moskou zelf vandaag in brand staat. Net als afgelopen woensdag. De smog hangt dicht tegen de huizen aan. Het zicht is beperkt. De brandlucht is overal te ruiken door de branden rond de stad. Sommige bevinden zich op twintig tot dertig kilometer.
De smog bepaalt het openbare leven in de hoofdstad. Zelfs de Moskouse metro moet eraan geloven. Onder de grond hangt in de metrostations een lichte mist en de brandgeur dringt door tot in de metrowagons. Steeds meer Moskovieten lopen rond met mondkapjes of houden zakdoeken voor hun gezicht. Een verkoper op straat is binnen de kortste keren door zijn voorraad heen. Russen zonder mondkapje houden angstvallig hun mond dicht en lopen zwijgend door.
Wel of niet de ramen en deuren dicht, dat is het dilemma waar de Moskovieten voor staan. Met overdag temperaturen van rond de 38 graden snakken de inwoners 's nachts naar een beetje verkoeling in hun woningen. De meesten beschikken niet over airconditioning. En het raam openzetten, is er ook niet bij, want dat stinkt direct het hele huis.
Het einde van de bosbranden is nog niet in zicht. Tot en met dit weekend ligt de temperatuur voor Moskou rond de 40 graden. De verlossende regen blijft uit.
Ver weg de stad uit is de enige remedie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten